Minister Ben Weyts heeft stappenplan: "Vanaf 18 mei sport voor -12-jarigen"

7 mei 2020
'De Ochtend' belde met minister van Sport Ben Weyts, die benadrukt dat het om een advies gaat
We mogen sinds maandag weer een beetje meer buiten sporten, maar de sportcompetities liggen stil tot eind juli. Meer zei premier Sophie Wilmès gisteren niet op de Nationale Veiligheidsraad. Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft wel een gefaseerd adviesplan uitgewerkt met de sector en zijn regionale collega's. Dat lichtte hij toe in de 'De Ochtend'.

"We hebben dezelfde aanpak proberen te volgen zoals bij het onderwijs", opent Ben Weyts zijn betoog. "We probeerden zelf onze verantwoordelijkheid te nemen en samen met de sector een plan op tafel te leggen. Dat gedetailleerde voorstel is tot mijn spijt uitgelekt", betreurt Weyts.

"Ik denk dat het belangrijk is dat we doof zijn gebleven voor de lokroep van verschillende federaties en clubs die voor zichzelf een apart traject en scenario zagen. In plaats van een aparte regeling voor elke sport hebben we 1 duidelijke logica gehanteerd. Het doet er niet toe welke sport je beoefent, maar hoe je die beoefent. Op die manier kunnen we per fase aanduiden hoe er veilig gesport kan worden."

"Het plan is heel gefaseerd en we hebben in eerste instantie ook gekeken naar diegene die een mindere stem hebben in het debat: de kinderen. Als het van ons afhangt, zullen zij als eersten genieten van een versoepeling van de maatregelen."

De data van het stappenplan: "Ook trainingen voor volwassenen in openlucht vanaf 18/5"

Wat zijn nu de data van de fases in het advies? "De eerste stap zou zijn vanaf 18 mei. Vanaf dan zouden alle sportactiviteiten voor -12-jarigen zonder toeschouwers mogelijk zijn in openlucht."

Ook voor de volwassenen is er dan een versoepeling voorzien: "In een beperkte groep - maximaal 20 personen met inclusief een sportbegeleider - zouden die in open lucht en in georganiseerd verband mits naleving van de afstandsmaatregelen kunnen sporten."

"De volgende stap zou dan vanaf 1 juni zijn. Dan zouden we individuele fysieke activiteiten indoor willen mogelijk maken met maximaal 2 partners."

Vanaf 15 juni zou dan een beperkte groep indoor (maximaal 20, inclusief sportbegeleiders) in georganiseerd verband kunnen mits social distancing. Vanaf 29 juni zouden alle sportactiviteiten weer mogelijk zijn, "exclusief wedstrijden buiten trainingsverband". Enkel wedstrijdjes binnen de contactbundel zijn toegelaten.

Voor die wedstrijden is het dan nog een maand wachten: "Vanaf 1 augustus zouden sportevenementen met een gelimiteerd aantal deelnemers en toeschouwers, inclusief wedstrijden waar de afstand niet kan gehanteerd worden, kunnen in ons advies."

Weyts benadrukt dat het om een advies gaat: "Het is een heel stappenplan. Dat ligt momenteel bij de experten van de GEES (de groep die de exitstrategie bepaalt, red). Die waren er gisteren blijkbaar nog niet over uit of ze daar in zouden meegaan."

"Het is misschien ook wel wat optimistisch, vooral omdat we vanaf 1 september vooropstellen dat massasportevenementen mogelijk zijn. Ik begrijp dat daar wat terughoudendheid is. Daarom heeft men gevraagd om dat nog een weekje in beraad te houden."

Beluister het gesprek met Ben Weyts in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook: