Mondmaskers voor kinderen? "Jong geleerd, is oud gedaan” zegt kinderpneumoloog

17 november 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
Het idee om ook kinderen jonger dan 12 jaar een mondmasker te laten dragen wordt de jongste tijd vaker geopperd en op sommige plaatsen zelfs al verplicht of aanbevolen. Het algemene advies blijft echter dat het niet verplicht is voor kinderen jonger dan 12. “Jong geleerd is oud gedaan, vond ik een argument om het wel te doen" reageert kinderpneumoloog Koen Vanden Driessche in 'De Wereld Vandaag'.

Koen Vanden Driessche, infectioloog en kinderpneumoloog aan het UZA en lid van de Risk Assessment Group, benadrukt in 'De Wereld Vandaag' dat er lang over gedebatteerd is onder de experten en dat er argumenten pro en contra zijn. “Het ministerie van Onderwijs heeft daarin het advies van de RAG - de Risk Assesment Group - gevolgd om geen mondmaskers aan te bevelen in de lagere school. Argumenten voor waren dat ze bijzonder goed werken, ze stoppen niet alleen druppels, maar ook de vorming van aerosolen. En een tweede belangrijk punt waarom je ze zou kunnen aanbevelen is omdat het niet slecht is om kinderen van jongs af aan een soort verantwoordelijkheidszin aan te leren.”

"Vooral meer transmissie vanaf 14 jaar"

"Toch is beslist om het niet aan te bevelen. We zien meer studies dat kinderen niet de motor zijn van deze epidemie. We denken dus dat het weinig invloed op de epidemie zou hebben, moesten we maskers aanbevelen aan jonge kinderen. Maskers maken de communicatie ook bijzonder moeilijk, het is een groot probleem voor mensen die slecht horen en voor kinderen die een taal moeten leren is het ook moeilijk." We zien vooral meer transmissie vanaf de leeftijd van 14 jaar, zegt Vanden Driesssche ook. 

De socialistische onderwijsvakbond is voorstander van een mondmaskerplicht in het lager onderwijs. “Ze hebben ergens een punt" reageert Vanden Driessche. "Het is niet slecht om meer gegevens te verzamelen om te checken of er geen problemen gemist worden in lagere scholen. Het komt nu niet uit de cijfers dat er problemen zijn in lagere scholen. Maar de data worden ook minder verzameld.”

Dat sommige scholen of lokale besturen al afwijken van het algemene advies en het masker ook al bij jongere kinderen verplichten, vindt hij dan ook geen probleem. “Wie zijn wij om te zeggen dat het niet mag? De Wereldgezondheidsorganisatie zegt ook: als er nood aan is en er is een draagvlak, dan kan het altijd overwogen worden.”

"Jong geleerd is oud gedaan, vond ik persoonlijk een argument om het wel te doen"

Een advies is altijd een consensus. Wat als Vanden Driessche het alleen voor het zeggen had? “Jong geleerd is oud gedaan, vond ik een argument om het wel te doen" zegt hij. "Het is niet omdat kinderen niet de motor van de epidemie zijn dat je individuele besmettingen niet kan voorkomen.“ 

En wat met muziekscholen?

Sommige muziekscholen of woordopleidingen vragen al om tijdens het zingen of toneelspelen het mondmasker (eventjes) op te zetten. “Bij zingen worden nog eens 50 keer meer aerosolen geproduceerd in vergelijking met zachtjes praten. Op die momenten kan het zeker een verschil maken, zeker als je ruimte niet supergoed verlucht is. Bij zingen zou ik het sowieso doen."

Beluister het integrale gesprek met Koen Vanden Driessche in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: