Mondmaskers niet verplicht in winkels. “Draag het als statement, want het is nog niet voorbij" zegt Erika Vlieghe

24 juni 2020
© Alexis Haulot (Belga)
Voorlopig worden mondmaskers niet verplicht in winkels, ook al hadden enkele virologen dit eerder deze week aangeraden. Erika Vlieghe raadt iedereen die teleurgesteld is aan om het masker vooral te blijven dragen als statement, “want het is nog niet voorbij.” (Dat laatste moest ze ook beklemtonen toen ze door een groep journalisten bestormd werd)

De Veiligheidsraad heeft beslist om mondmaskers voorlopig niet te verplichten in winkels. De politici gaan daarmee in tegen de pleidooien van virologen Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Steven Van Gucht en microbioloog Herman Goossens.

Opvallend genoeg zei premier Sophie Wilmès (MR) dat experten mee achter de beslissing stonden om mondmaskers nog niet te verplichten. Ook federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) zegt dat het rapport van de GEES - de expertengroep die de overheid adviseert onder leiding van Erika Vlieghe - het ook niet wil verplichten, maar enkel “sterk wil aanraden”

Niet zwart-wit

“Men heeft mijn persoonlijke mening gevraagd, en ik heb die ook eerlijk gegeven, en dat is met Marc (Van Ranst) ook zo gegaan” reageert Erika Vlieghe in ‘De Wereld Vandaag’. “Maar de GEES bestaat uit meer dan ons alleen, dus je moet daar toch wel een groepsbeslissing in nemen. En je moet natuurlijk ook afwegen: is er voldoende draagvlak? Gaat iedereen nu op dit moment mee zijn?”

Vlieghe: “Ik denk dat we nog altijd maskergebruik moeten promoten. Dat dat iets normaals moet zijn in situaties waarin je heel veel mensen tegenkomt en waarin je je afstand niet goed kan bewaren. Men heeft me maandag ook al gevraagd: ‘vindt u dan dat dat tot een verplichting moet leiden?’ Ik heb toen ook genuanceerd geantwoord: je moet kijken of dat dan het juiste instrument is, kijken of er voldoende draagvlak voor een echte verplichting is, of dat je in heel specifieke omstandigheden zegt: ‘nu gaan we dat met zijn allen doen’.”

Vlieghe vindt dat we het allemaal veel genuanceerder moeten zien dan zwart-wit ‘wel of niet verplichten’. “Het is veel genuanceerder dan dat” beklemtoont ze.

Statement

Met een mondmasker maak je iedereen ook zichtbaar duidelijk dat het virus nog niet weg is, ook al zijn er versoepelingen. “Dat heeft ook een educatieve functie en daarom zal ik het zelf ook altijd blijven gebruiken. Maar nogmaals: iedereen moet mee zijn daarin, en u kan uw persoonlijke wil niet opleggen aan iedereen rondom u” zegt Vlieghe. “Het dragen van een masker heeft absoluut een educatieve en informatieve functie. Dus aan alle mensen die nu teleurgesteld zijn dat die verplichting er niet komt: draag vooral dat masker, ik ga dat ook doen, als statement. Want het is nog niet voorbij.”

"Als we zien dat het virus opnieuw terrein wint, gaan we dat terug op tafel leggen of gaat dat verplicht worden" gaf Vlieghe ook aan in ‘Het Journaal’. "We gaan in elk geval niet wachten met de maskers totdat een tweede golf volledig tot ontplooiing is gekomen. Als we echt de indruk hebben dat er iets aan de hand is op vrij grote schaal, zal dat een belangrijk punt zijn."

Lees verder onder de video van Het Journaal

“Bestormd door een hele groep journalisten”

Dat het nog niet voorbij is, moest Vlieghe woensdagochtend trouwens nog eens extra duidelijk maken: “Ik ging naar de Veiligheidsraad en werd bestormd door een hele grote groep journalisten. De veilige afstand werd ruimschoots overschreden. Ik heb hen moeten aanmanen: "wat doen jullie nu?" Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en moet afstand bewaren.”

(lees verder onder de foto)

© Alexis Haulot (Belga)

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Radio 1 Select