Op 13 april start de ramadan: “Moeten vieren in beperkte kring knaagt volgens mij bij de meeste moslims”

12 april 2021
© Radio 1
Voor het tweede jaar op rij zal de vastenmaand bij de moslimgemeenschap in een lockdown doorgaan. Khalid El Jafoufi, oprichter en oud-voorzitter van islamitische studentenclub Mahara legt uit hoe hij tegen deze ramadan aankijkt.

Voor veel moslims is de ramadan een echt groepsgebeuren. Er wordt samen gegeten en naar de moskee gegaan wanneer de zon ondergaat. “Zelf ga ik vooral de gebeden in de moskee missen. Er zal vooral in intieme kring moeten gevierd worden, en dat knaagt volgens mij bij de meeste moslims”, vertelt Khalid El Jafoufi in ‘De Wereld Vandaag’.

De ramadan verliep vorig jaar tijdens de lockdown rustig met weinig inbreuken. Zit die motivatie nu nog steeds even goed? “Volgens mij is de motivatie bij de gehele bevolking gedaald en dat zal bij de moslimgemeenschap niet anders zijn. Maar ik heb er goede hoop in dat de motivatie wel hoog genoeg is om zich aan de maatregelen te blijven houden." 

De ervaring van vorig jaar zorgt er wel voor dat de moslimgemeenschap nu weet wat hen te wachten staat volgens El Jafoufi. “In mijn directe omgeving zie ik vooral dat de meeste moslims een soort gewenning hebben doorgemaakt."

En hoe zit het eigenlijk met vaccinaties krijgen in deze maand? “Vaccinaties zijn perfect toegestaan tijdens de ramadan.”

Om het samenhorigheidsgevoel toch wat te onderhouden, organiseert islamitische studentenvereniging Mahara ook enkele acties. “Wij gaan dit jaar opnieuw de actie #Ramadanvanuitmijnkot houden. Deze keer verzamelen wij donaties voor daklozen, die we een verwenpakket willen bezorgen."

Beluister het hele gesprek met Khalid El Jafoufi in ‘De Wereld Vandaag’ via Radio 1 Select.

Lees ook: