Nepfestival Ter Kamerenbos zwaar uit de hand gelopen: tientallen gewonden, 22 mensen opgepakt

2 april 2021
© VRT
Ook gisteravond is het nog lange tijd onrustig geweest in het Ter Kamerenbos in Brussel. Grote groepen jongeren speelden heel de avond een kat-en-muisspel met de politie. In de loop van de namiddag was een massa volk opgedaagd voor "La Boum", een nepfestival dat daar zogezegd zou doorgaan. Pas tegen 22 uur keerde de rust terug. Er vielen tientallen gewonden en werden 22 mensen opgepakt. Er raakten ook 7 politiepaarden gewond.

Duizenden mensen waren bij elkaar gekomen in het Ter Kamerenbos in Brussel. De politie hield het op zo'n 2.000 deelnemers, al ging het volgens onze reporter ter plaatse om een pak meer mensen. Ze waren opgedaagd voor het aprilvisfestival "La Boum" dat via Facebook was aangekondigd door een anoniem kunstenaarscollectief uit het Brusselse.

Al van begin deze week was het duidelijk dat het om een mop ging, maar toch liep het helemaal uit de hand. Vooral jongeren zijn veelal zonder mondmasker bij elkaar gekomen om te feesten.

VRT-journaliste Gitte Van Hoyweghen was ter plaatse en heeft de situatie zien escaleren in de loop van de namiddag. De sfeer werd volgens haar pas grimmig toen de politie aankwam iets na 16 uur. "Dan is het beginnen te ontsporen", legt ze uit. "De politie heeft eerst geprobeerd om het park rustig te ontruimen, maar dat is niet gelukt. Dus hebben ze de grote middelen ingezet: paarden, honden en het waterkanon."

Een groot stuk van het park was tegen 18.30 uur al ontruimd, maar een harde kern van een paar honderd mensen blijft nog urenlang een kat-en-muisspel spelen met de politie.

Beluister het gesprek met Gitte Van Hoyweghen in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Rond 21 uur wordt zelfs vuurwerk afgestoken door de feestvierders. Tegelijk moet ook het waterkanon nog meermaals uitrukken. Op dat moment zijn nog twee grote groepen met enkele honderden jongeren amok aan het maken in het Ter Kamerenbos.

Rond 22 uur leek de rust teruggekeerd. Volgens de politie zijn 22 mensen opgepakt. Er vielen tientallen gewonden: onder wie 26 politieagenten. Er raakten ook 7 politiepaarden gewond.

"De rust is weergekeerd", wist Van Hoyweghen te vertellen in het laat journaal. "Er zijn nog een paar politiewagens met zoeklichten aan het kijken of iedereen uit het bos is teruggekeerd."

Verlinden: "Kaakslag voor wie wel z'n best doet"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageert verontwaardigd. "De uit de hand gelopen aprilgrap vandaag in het Ter Kamerenbos is een kaakslag voor al die mensen die hun best doen om de coronamaatregelen te respecteren", zegt ze in een persbericht.

"Ik besef heel goed dat de COVID-crisis voor veel mensen en vooral jongeren nu wel erg lang duurt en dat het niet altijd evident is om de maatregelen goed na te leven", gaat ze voort. "Hoe consequenter we ons solidair houden aan de maatregelen, hoe sneller we samen de verspreiding van het virus kunnen stoppen."
Ook de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) is niet te spreken over wat er gebeurd is. Eerder deze week had hij het parket al gevraagd om actie te ondernemen tegen het aprilvisfestival en de politie stond volgens hem ook paraat vanmiddag.

"We kunnen niet tolereren dat duizenden mensen samenkomen terwijl het virus nog zo aan het verspreiden is", zegt hij in een telefonische reactie bij RTL Info. "Iedereen heeft nood aan een feestje, maar dit kunnen we niet aanvaarden."

Viroloog Van Gucht: "Te vroeg de teugels te lossen"

"Het is hier nog veel te vroeg voor", reageert viroloog Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'. "We zitten in een stadium dat nog heel weinig mensen gevaccineerd en beschermd zijn, dus we moeten blijven hameren op de maatregelen. Dit is niet voor herhaling vatbaar."

Van Gucht zegt wel dat hij snapt dat veel jongeren het beu zijn, maar vraagt toch om nog even vol te houden. "Door te vroeg los te laten kun je potentieel duizenden extra overlijdens veroorzaken die niet nodig zijn, want over enkele weken zijn de mensen die risico lopen op complicaties en overlijdens, gevaccineerd. Het is te vroeg om de teugels te lossen, hoe moeilijk dat ook is."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: