"Niet iedere Marokkaan gaat u beroven"

16 oktober 2018
Afgelopen weekend scoorde het rechtse Forza Ninove een monsterscore bij de gemeenteraadsverkiezingen. Luisteraar Lana heeft Caribische roots en is opgegroeid in die streek. Volgens haar is 'angst' de grootste verklaring voor het verkiezingsresultaat. “Reacties zoals "die ‘broin maann’ moeten hier niet met te veel komen", worden vaak naar mijn hoofd gegooid. Ik word daar fysiek misselijk van."

'Bij Debecker' vroeg de mening van Ninovieters die op Forza Ninove stemden, maar wilde ook weten of de luisteraars de woede begrijpen.

"Angst is de grootste boosdoener"

“De steden rondom Brussel zijn de voorbije 10-15 jaar enorm veranderd”, reageerde luisteraar Lana. “Ze zijn eigenlijk een beetje aan het verkleuren. Dat hoeft niks negatiefs te zijn, maar als je geen verbinding tussen verschillende communities hebt dan krijg je dit”.

Volgens Lana is angst de grootste boosdoener. “Je krijgt een bevolking met mensen die alleen maar schrik hebben van elkaar omdat ze bijvoorbeeld vinden dat er te veel migranten in Aalst zijn en die vanalles en nog wat aanrichten”. Een angst die volgens haar volledig onterecht is. “Mensen moeten weten dat hun persoonlijke ervaring geen feit is. Niet iedere Marokkaan gaat u beroven. Criminaliteit zit in iedere bevolkingsgroep”, aldus Lana.

"Proteststem tegen de elite"

Volgens politicoloog aan de UGent Nicolas Bouteca hebben de verkiezingsresultaten niet alleen te maken met angst. “Het is een soort proteststem tegen de politieke elite. Er werd jaren niet naar die mensen geluisterd”, aldus Bouteca.

"Er werd jaren niet naar die mensen geluisterd”

Daar had het bestuur beter op moeten inspelen, gaat Lana verder. “De overheid moet ervoor zorgen dat verschillen tussen gemeenschappen weggewerkt worden”. En dat hebben ze volgens haar niet gedaan. “Mensen kennen elkaar niet en willen elkaar niet leren kennen”.

Over mensen die angst hebben, zegt ze ook nog: "Een gevoel is geen feit. Kijk ook eens naar de positieve kant van migratie of naar gemeenten waar migratie wel goed verloopt."

Lees ook: