Nieuw: alcohol zonder kater

20 december 2017
“Alcohol zal over tien à twintig jaar volledig zijn uitgestorven. Alleen bij hele speciale gelegenheden zal het nog worden geschonken.” Dat zegt de Engelse professor Nutt. Het drankje dat we dan wel zullen drinken? Dat heeft hij uitgevonden. Toxicoloog Jan Tytgat heeft enkele bedenkingen.

“Die professor Nutt is geen onbekende”, zegt toxicoloog Jan Tytgat in Nieuwe Feiten. “Hij heeft een zekere autoriteit. Ooit was hij nog adviseur van de Britse regering in verband met drugs.”

En nu komt die man dus met een nieuw drankje op de proppen: Alcosynth, oftewel synthetische alcohol. “Die naam is wat misleidend, want er zit geen alcohol in, wel een stofje dat verwant is aan een slaapmiddel” zegt Tytgat “Een soort vloeibare valium dus.”

Het wordt gepromoot als een veiliger alternatief voor alcohol, en je krijgt er ook geen kater van. Maar toch ziet Tytgat heel wat risico’s: de langetermijneffecten zijn bijvoorbeeld nog niet bestudeerd. Ook is niet duidelijk welk effect er zal optreden als je het drankje gebruikt met andere geneesmiddelen. En wat als we het gaan combineren met alcohol?

"Benzodiazepine, de stof die in Alcosynth zit, zal zeker ook invloed hebben op je rijvaardigheid,” zegt Tytgat.

De stelling dat we over 10 à 20 jaar met zijn allen aan de Alcosynth zullen zitten, is dus een beetje voorbarig, besluit hij.

Beluister het integrale interview met Jan Tytgat:

Lees ook: