Nootkatone: nieuw wondermiddel tegen muggen?

12 augustus 2020
© Pixabay
In de Verenigde Staten is een veelbelovend nieuw anti-muggenproduct goedgekeurd: nootkatone. Het is een essentiële olie die je o.a. vindt in pompelmoezen en sinaasappels.

Nootkatone klinkt een beetje als nootmuskaat, maar het heeft er verder niets mee te maken. “Nootkatone is een essentiële olie” legt Isra Deblauwe (het Instituut voor Tropische Geneeskunde) uit in ‘Aperitivo’. “Die olie kan van de cederboom zijn bijvoorbeeld. Maar het zit ook in de schil van pompelmoezen en sinaasappels.”

Men heeft het product eerst op teken getest, en daarna is men naar muggen en andere insecten overgegaan, zegt Deblauwe. Met grotere hoeveelheden nootkatone dan in een doorsnee pompelmoes of sinaasappel. “Blijkbaar zou het op de zenuwen van de muggen inwerken, als een soort neurotoxine, waardoor ze hyperactief worden en kunnen doodgaan.”

De testen zijn veelbelovend, maar het product is nog niet te koop, zegt Deblauwe. “Dat kan nog even duren. Mogelijk komt het pas vanaf 2022 op de markt.”

Tip: verwijder broedplaatsen!

Het is niet de eerste keer dat men essentiële olie gebruikt om muggen te verjagen. Zo wordt de essentiële olie van lavendel bijvoorbeeld ook gebruikt. 

Maar ook met gewone kleine ingrepen in je tuin kan je het aantal muggen al beperken. “Als je geen muggen wilt in je tuin, zou je de broedplaatsen moeten verwijderen: dus alle emmertjes en kruiwagens met water. Drinkbakjes voor de vogels moeten ook af en toe ververst worden.” En daarnaast zijn vliegenramen ook een goed systeem om ze buiten te houden natuurlijk.

Beluister het gesprek met Isra Deblauwe in 'Aperitivo':

Lees ook: