Ongerustheid bij holebi’s na moord in Beveren: "Motief nog niet duidelijk, maar elke dag agressie tegen LGBTQ+-mensen"

8 maart 2021
© Tim Bieler (Unsplash)
Er heerst veel angst en verdriet over de moord op de man in Beveren. Hoewel het parket niet kan bevestigen dat het om gaybashing gaat, heeft het incident het thema wel weer hoog op de agenda gezet. "De microagressies die LGBTQ+-mensen elke dag ervaren, zorgen ervoor dat situaties als deze extra kwetsbaarheid oproepen."

"We merken dat er heel wat angst en verdriet is bij jongeren", zegt Sander Cornelis van 'Wel Jong Niet Hetero' in 'De Wereld Vandaag' na de moord op de man in Beveren. "Maar we zien ook veel veerkracht. Jongeren zoeken steun bij elkaar, gaan met elkaar in gesprek of gaan in gesprek met ons als organisatie om te kunnen begrijpen hoe zo'n dingen nog kunnen gebeuren anno 2021."

"We weten nog niet wat het motief voor de moord is, maar het is wel een dagelijkse realiteit", aldus Cornelis. "Dit is niet nieuw. De microagressies die LGBTQ+-mensen elke dag ervaren, zorgen ervoor dat situaties als deze extra kwetsbaarheid oproepen."

Daarnaast is er wel een reële angst als holebi- of transpersoon dat er hen op een dag iets erger zal overkomen dan een scheldwoord, klinkt het. "Dat is iets wat je altijd in je achterhoofd houdt en waar je jammer genoeg mee leert omgaan", zegt Cornelis.

Olifantenhuid

Ook Jory Maeyaert benadrukt dat die microagressies een dagelijkse realiteit zijn. "Dit is niet nieuw voor mensen die niet heteroseksueel zijn", zegt Jory Maeyaert op Studio Brussel. "Zo'n zaken lijken altijd heel Oost-Europees omdat queerpersonen hier al wat meer mogen, maar het gebeurt hier ook nog en dat is problematisch."

"Ik heb al een olifantenhuid gekweekt en de meeste andere queermensen ook", aldus Maeyaert. "De tristesse die je normaal voelt bij zo'n gebeurtenissen heeft zich bij veel mensen omgezet in woede. Woede en verontwaardiging dat zo'n zaken nog steeds gebeuren."

Çavaria: "Burgerlijke partij gesteld"

Bij Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI-mensen, komen er ook veel reacties binnnen. Naast ongeruste berichten krijgen ze ook veel warme en solidaire reacties binnen. "Mensen willen solidaire acties opzetten om een positief signaal te geven", klinkt het bij Lozano Lafertin.

Çavaria heeft zich intussen ook al burgerlijke partij gesteld om het onderzoek van dichtbij te kunnen opvolgen. "Enerzijds doen we dat om betrokken te worden bij het onderzoek en te controleren dat het onderzoek correct verloopt. Anderzijds willen we het signaal geven dat dit onaanvaardbaar is."

Beluister het gesprek met Sander Cornelis van 'Wel Jong Niet Hetero' in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: