Onze vrienden in Khartoum

6 januari 2018
"Under no circumstances" mag bekend worden wat werd besproken op 23 maart 2016 tijdens de vergadering van het Comité van Permanente Vertegenwoordigers bij de EU. De reputatie van de Europese Unie staat op het spel.

De ambassadeurs van de 28 lidstaten beloofden elkaar hun mond te houden. Ze hadden die dag een plan besproken om de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen. De Europese Unie zou gaan samenwerken met acht Afrikaanse landen waaronder Soedan en Eritrea, twee akelige dictaturen. Vandaar de geheimhouding.

Better migration management, action fiche

Document T05 EUTF HoA REG 09

Twee jaar later staat de Belgische politiek op stelten. Staatssecretaris Theo Francken heeft op onhandige wijze Soedanese functionarisen naar Brussel gehaald om Soedanese vluchtelingen te identificeren in het Maximiliaanpark, en is vervolgens creatief met de feiten omgesprongen als daarover parlementaire vragen worden gesteld. Centraal staat de vraag of hij heeft gelogen, en of hij kan aanblijven als regeringslid.

Het grotere plaatje blijft onderbelicht. Francken voert slechts uit en volgt slechts de geheime logica van de Europese Unie. Rik Van Cauwelaert schreef daarover een stuk in De Tijd, waarin hij zich baseerde op een onderzoek van de ARD (hier en hier) en Der Spiegel. De Unie werkt samen met een genocidair bewind.

Zaterdag zit Rik Van Cauwelaert aan de Interne Keukentafel om te praten over wat "under no circumstances" bekend mocht worden.