Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Ook dieren zijn slachtoffer van corona... door ons afval!

vr 26 mrt. - 2:03

Niet alleen wij mensen zijn het slachtoffer van corona. Ook dieren hebben kans op levensbedreigende risico's. Niet zozeer van het virus zelf, maar wel van ons corona-afval. Dat blijkt uit onderzoek van Auke-Florian Hiemstra, bioloog van Naturalis in Leiden, een onderzoekscentrum naar biodiversiteit. “Wat ons beschermt tegen Corona, is een gevaar voor de dieren om ons heen."
© Brian Yurasits (Unsplash)

Mondmaskers, handschoenen,.. Dit soort afval wordt vandaag op straat gevonden. “hetgeen wat ons beschermt, is niet zo beschermend voor de natuur.” vertelt bioloog Auke-Florian Hiemstra. Een eerste ontdekking ontstond bij een opruimactie waar een handschoen werd gevonden met een vis in. Het dier zwom daar in en kwam er nooit meer uit. “Dat was zo’n schrijnend voorbeeld.”

Er zijn heel veel voorbeelden

“Het is echt een gevaar voor de dieren om ons heen” vertelt hij. Sinds dat moment, zijn de onderzoekers via de media op zoek gegaan naar andere mensen die zo'n afval tegenkwamen. En wat blijkt, overal in de natuur zijn er voorbeelden waar het mis gaat. Mensen delen hun verhaal van egels, apen,.. die te maken krijgen met verstikking door corona-afval. “Er zijn heel veel voorbeelden” vertelt hij verder. Ook huisdieren eten corona-afval. “De dieren worden hierdoor vaak geopereerd, maar soms ook met een dodelijk resultaat.”

Auke-Florian Hiemstra zijn boodschap is duidelijk: “Gebruik herbruikbare mondmaskers, en niet de wegwerpmaskers.” Uit hun bevindingen blijkt dat mensen vaak voorzichtiger omspringen met een herbruikbaar masker. “Een mooi stofje gooi je niet snel weg.” Daarnaast merken ze ook dat nog geen enkel dier stikte in een herbruikbaar mondmasker. Die maskers worden gewoon niet gevonden op straat.

Om deze zoekacties te stimuleren hebben biologen en onderzoekers een platform opgestart om alle meldingen van dit soort afval te verzamelen. Wie ook mee observeert en zo’n gebeurtenissen ontdekt, kan die delen via de website www.covidlitter.com . Op die manier kunnen ook deze slachtoffers bijgehouden worden, want Covid heeft duidelijk ook een ernstig effect op het leven van dieren.

Beluister het gesprek met bioloog Auke-Florian Hiemstra in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet