Nieuwe Feiten
Ook je kat heeft genoeg van de lockdown
ma 1 feb. - 10:17
Meer en meer mensen zeggen dat hun kat agressiever is geworden tijdens de lockdown. Maar In Vlaanderen valt dat probleem wel mee, vertelt Tine De Keuster. “Persoonlijk heb ik er nog niet van gehoord, maar het is wel een goede insteek. Katten zijn routinebeesten en ze houden van vaste routines.”
Professor De Keuster begrijpt dat de kat verstoord is nu het baasje vaker thuis is. Routines wijzigen en er zijn vaak huisgenoten in de buurt. En de kat, die wil op haar favoriete plekje liggen in huis. Natuurlijk ziet ze de mensen in haar buurt graag, maar katten zijn gesteld op hun routine en privacy. En dat liefst in een rustige omgeving.
Een Spaanse studie onderzocht het gedrag van katten tijdens de lockdown. Hieruit bleek dat katten met voorafgaande problemen, nu nog meer last ervaren. Denk hier bijvoorbeeld aan het naar de voeten springen van de huisgenoten. “Maar dat is een studie van Barcelona. Mensen wonen daar klein en katten kunnen niet naar buiten. Wat hier dus belangrijk is, is de context. Die doet er heel veel aan.” vertelt De Keuster.
“Katten gaan hun eigen leven inrichten, en daar kan je niet zo veel aan sturen”
Hoe meer katten in het gezin, hoe minder stress een kat ervaart. Dat bleek ook uit de studie. Daarnaast kan er gezegd worden dat katten zichzelf zien als huiseigenaar. Dat bevestigt De Keuster: “Katten gaan hun eigen leven inrichten, en daar kan je niet zo veel aan sturen.”
Het huisdier gaat haar eigen routines opbouwen. Ze trekken zich niet zo veel aan van de routine van de eigenaar. Rusten is hun gekozen regelmaat en die houden ze heel graag aan.
Overknuffeld?
Mensen knuffelen graag. Maar, niet elke kat is even gesteld op die knuffels. Door de lockdown zoeken mensen nog meer liefde en troost bij hun kat. Al houdt de kat niet heel de tijd van deze aandacht. “Mocht ik een kat zijn? Dan zou ik zeggen: laat mij een beetje meer rusten” lacht De Keuster.