Ook papa kan een postnatale depressie krijgen

23 januari 2018
Uit onderzoek in Australië blijkt dat één op de tien nieuwe vaders last heeft van een postnatale depressie.

Psychiater Titia Hompes van de KU Leuven schrikt niet van deze cijfers. “Het is nu eenmaal een periode die veel verschuivingen met zich meebrengt” zegt ze in Nieuwe Feiten.

“Het is wel zo dat we bij vaders andere symptomen zien dan bij moeders” zegt Hompes. “Enerzijds komen de traditionele symptomen voor, zoals somberheid, slecht slapen, piekeren,… Maar anderzijds zijn er meer specifieke symptomen, zoals middelengebruik (alcohol), woedeaanvallen, agressie en meer irritatie.”

Allemaal de schuld van onze hormonen?

De moederlijke “babyblues” wordt vooral gelinkt aan hormonen. Hoe zit dat dan bij vaders? “Er zijn studies die aantonen dat er meer testosteronstijgingen zijn bij vaders met depressieve symptomen” zegt Hompes. “Daarbovenop zijn er ook biologische en sociale risicofactoren: heeft de vader eerder al een stemmingsproblematiek gehad bijvoorbeeld?”

En kan zo'n depressie invloed hebben op een kind? “Absoluut” zegt Hompes. We weten uit onderzoek dat de ontwikkeling van het kind hierdoor kan beïnvloed worden, zowel door een depressie van de moeder als van de vader. Er kunnen makkelijker gedragsproblemen ontstaan, maar ook emotionele problemen.” Daarnaast kan een postnatale depressie ook een invloed hebben op de relatie. Van relatiepartners verwacht je immers dat ze elkaar kunnen ondersteunen. 

Roze wolk

“Dat het krijgen van een baby nog altijd als een roze wolk wordt voorgesteld, maakt het voor mama’s en papa’s heel moeilijk om te spreken over hun emoties, angsten en onzekerheden” vervolgt Hompes. Zo komen jonge ouders al wel eens in een isolement terecht.

Beluister het integrale interview:

Lees ook: