Op safari in eigen tuin met tuinranger Werner

6 mei 2021
Werner Van Craenenbroeck is een tuinranger, iemand die je in je eigen tuin kan uitnodigen om samen op tuinsafari te gaan. Het is een project van het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid om mensen te leren wat er allemaal leeft en groeit in je eigen tuin. Werner laat z’n tuin al jaren doelbewust verwilderen en nam reporter Ward Bogaert mee op ontdekkingstocht.

Tuinranger Werner Van Craenenbroeck beschrijft zijn tuin in 'De Wereld van Sofie' als ‘doodgewoon’, en toch is hij naar eigen zeggen ‘een natuurfreak’. “Ik ben al een jaar of vijf bezig om van mijn gazon een natuurparadijsje te maken.” Dat laatste doet Werner door gevolg te geven aan de oproep Maai Mei Niet . Deze actie van Knack spoort iedereen aan om een maand lang z’n gazon niet te maaien. Dat is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens goed voor de biodiversiteit. “Ik heb wel al gezondigd op 2 mei.” geeft Werner lachend toe. “Maar je ziet dat ik niet alles gemaaid heb. In het achterste deel van mijn tuin staan er nog narcissen, dat deel maai ik pas als de bloemen uitgebloeid zijn. Sommige stukken gras zijn korter, andere dan weer langer. Dat is mijn versie van een gefaseerd maaibeheer. Ik maai slechts twee, maximum drie keer op een jaar.”

"Verarm je gras"

Werner is niet zomaar gestopt met zijn gras te maaien. “De voorbije jaren heb ik met opzet het gras verarmd. Gras heeft graag mest, je kan je grond minder vruchtbaar maken door heel gericht te maaien, en dat doe ik consequent. Daardoor komt er ruimte vrij tussen het gras voor andere planten en bloemen die ik veel interessanter vind.” Er staan dan ook best veel bloemen in Werners gazon. “Je vindt plantjes als knoopkruid, paarse dovenetel, hier en daar wat duizendblad voor in een slaatje, onder de haag speenkruid...En dan moeten de klavers nog bloeien! De moerasklaver, de witte, de rode klaver...ik kijk er naar uit.”

Ook al schieten veel mensen in paniek wanneer er klavers in hun gazon groeien, Werner vindt ze fantastisch. Is hij dan zo’n liefhebber van de ‘verwilderde’ look? “Eigenlijk heb ik een vrij strakke smaak, maar smaak moet ook groeien. Ik heb soms de intentie om een strak paadje in mijn gras maaien, maar een bosje margrietjes ontwijk ik...en dan is mijn paadje niet meer strak. Zo is mijn smaak wat veranderd.”

"We willen allemaal meer natuur: begin met je eigen tuin"

Werner bereikt dus zijn ideale tuin...door helemaal niets te doen. “Of toch veel minder dan de meeste mensen doen. Als je een perfect gazon hebt is het het hele jaar groen en kort. Maar wat ik zo leuk vind aan mijn tuin is dat er elke week wel iets anders bloeit en dat mijn tuin er zo élke week anders uitziet. Ik ben ook gehecht op de beestjes in mijn tuin. De sprinkhanen bijvoorbeeld: zij houden van het lange gras en ik wil het getsjirp voor geen geld missen. Het geluid maakt me vrolijk.” 

Tot slot heeft Werner nog een mooi advies voor de Radio 1-luisteraars: “Heel veel mensen zijn fan van de natuur. We willen allemaal meer bos, meer natuur en gaan er graag in wandelen. Maar waarom zou je niet in je eigen tuin beginnen?”

Beluister het gesprek met Werner Van Craenenbroeck in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook: