"Over een paar jaar kunnen we kanker binnen het kwartier opsporen"

25 februari 2018
Al vier jaar wordt er gewerkt aan een chip die binnen het kwartier kankercellen opspoort. En met succes: de technologie is er en binnen enkele jaren kan de chip ook op de markt komen. Dat zegt Liesbet Lagae, wetenschappelijk manager bij IMEC en professor aan de KU Leuven.

"In de toekomst zal een dokter of oncoloog via een zeer kleine chip kankercellen kunnen opsporen. Met die chip is het mogelijk om al na 15 minuten te weten of er kwaadaardige cellen in het bloed zitten. Via een simpele bloedafname zullen we kanker dus heel snel kunnen opsporen. Om het type kanker te bepalen is er wel een DNA-analyse nodig", zegt Prof. Dr. Liesbet Lagae in "De Ochtend".

Opsporing van kwaadaardige cellen

Hoe werkt zo'n chip precies? Prof. Dr. Liesbet Lagae legt uit: "We sturen het bloed van de patiënt door hele kleine kanaaltjes op een chip. Daarna fotograferen we alle bloedcellen aan een zeer grote snelheid. Met een computeralgoritme kunnen we kwaadaardige cellen van goedaardige cellen onderscheiden. De kwaadaardige cellen kunnen we dan apart houden voor een DNA-analyse."

Vandaag is kanker vrij laat zichtbaar omdat een MRI-scan de tumoren pas ziet als ze al millimeters of zelfs centimeters groot zijn. Maar deze techniek werkt op het niveau van één cel. Het aantal kwaadaardige cellen in het bloed zal iets zeggen over het stadium van de ziekte. Iemand met vergevorderde kanker heeft namelijk heel veel van die kwaadaardige cellen in het bloed. In principe zal het met een chip mogelijk worden om alle types kanker op te sporen. 

Ontwikkelingsfase

Zal iedereen zo'n test kunnen aanvragen? "We gaan in eerste instantie mikken op patiënten met een hoog risico. Voor die patiënten bestaan er vandaag geen goede technieken. Als we de goedkeuring krijgen van medische commissies kunnen we de techniek veel breder gaan inzetten", verklaart Prof. Dr. Lagae. 

Momenteel is de chip in ontwikkeling. Het vraagt nog drie tot vier jaar onderzoek om een product te ontwikkelen dat beschikbaar is voor het grote publiek. De kostprijs van zo'n chip is dus nog niet bekend. Maar volgens Prof. Dr. Lagae hoeft die helemaal niet duur te zijn indien er in de toekomst veel chips gemaakt en gebruikt worden.

Lees ook