"De meesten zullen je als slachtoffer zien. Maar voor mij ben je een held, omwille van je moedige getuigenis."

16 november 2019
Radio 1
Deze week werd Lindsai, een meisje van 13, zwaar toegetakeld door een groepje medeleerlingen. Het incident werd gefilmd en zo op sociale media gegooid. Filosofe en schrijfster Alicia Gescinska schreef haar een brief.

"Dag Lindsai,

Je bent dertien, je staat op de drempel van het verlaten van de kindertijd en zet rasse schreden richting adolescentie en volwassenheid. Wie je bent, weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat je slimmer en gevoeliger bent dan vele van je leeftijdsgenoten. Slimme en gevoelige mensen worden immers vaker op de proef genomen door het leven en hun medemens.

De meesten zullen je als slachtoffer zien. Maar voor mij ben je een held, omwille van je moedige getuigenis.

Je werd in een hoek geduwd, geschopt en geslagen door enkele van je leeftijdsgenoten. ‘Gewelddadige aanval op 13-jarig meisje na school’. Zo luidde de titel van het nieuwsbericht. Een extreem geval van pestgedrag. Pesten is zo’n afschuwelijk iets, en het gebeurt helaas dagelijks, door jong en oud.

Pesten laat alleen maar wonden achter, de zichtbare, maar ook de onzichtbare wonden die soms levenslang meegedragen worden. Dat geldt voor jou, maar ook voor alle anderen: zij die je gekwetst hebben en zij die je niet kwamen beschermen. Bij pesten zijn er alleen maar verliezers. Tenzij we eruit leren dat pesten nergens en nooit acceptabel is. Het is een les die we steeds opnieuw moeten leren.

Je hebt op pijnlijke wijze moeten ervaren wat een wijze man vele eeuwen geleden ooit zei: het enige wat nodig is opdat het kwaad triomfeert, is dat goede mensen niets doen. Het was precies dat wat ook jou het meest schokte: niet het geweld dat je werd aangedaan. Wel dat er verschillende omstanders waren, mensen die zagen wat er gebeurde, maar die niet kwamen helpen.

Every cloud has a silver lining, zo luidt een Engels spreekwoord. Het wil zeggen dat zelfs op donkere dagen en in tijden van tegenslag iets positiefs op te merken valt. De silver lining in dit pijnlijke voorval is misschien de bewustwording rond pestgedrag de voorbije jaren. Ik heb zelf jonge kinderen, en ik vind het hoopgevend om te zien hoeveel aandacht de school besteedt aan pestgedrag. Er bestaan pestcoaches. Er is de Ketnet move tegen pesten, de stip it-actie. Het zijn allemaal mooie initiatieven. Toch volstaan die niet om pestgedrag uit de wereld te helpen. Ook daarom ben je voor mij de held van de week: omdat we dankzij jouw getuigenis hopelijk anderen hetzelfde lot kunnen besparen."

Lees ook: