Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Wordt vervolgd

Pieter Delanoy stopte als priester: “Een grote groep van priesters kan niet met die eenzaamheid om”

ma 30 dec. - 10:21

In Wordt Vervolgd nodigen we mensen uit die gestopt zijn met wat ze jarenlang met hart en ziel deden. Pieter Delanoy is leraar, was mol in de voorlaatste reeks op VIER en was ook priester, maar dat priesterschap is voorbij.
Foto: Pieter Delanoy

“Ik ben bijna 11 jaar priester geweest, en toch heb ik beslist om er mee te stoppen”, vertelt hij aan Annemie Peeters in Wordt Vervolgd.

Pieter trad dit jaar af als priester om aan zijn doctoraat te werken, maar ook omdat hij de liefde gevonden had. “Ik denk dat mijn partner de initiële reden geweest is. Iemand vinden die me steunt, uitdaagt en die ik super graag zie was niet combineerbaar met het priesterschap want de kerk zegt dat het niet kan. En dan moet je eerlijk zijn en keuzes maken”.

De consequenties van het priesterschap, waaronder het celibaat, zijn van in het begin duidelijk. Pieter begon dan ook met de beste bedoelingen aan zijn carrière als pastoor. “Ik begon aan mijn priesterstudies toen ik 18 was en werd priester toen ik 23 was. Op zo’n momenten denk je nog heel idealistisch en denk je dat je alles aankan. Ik was er toen al geen grote voorstander van, maar ik dacht, dit lukt wel”.

Naast zijn priesterstudies heeft Pieter ook nog een diploma gehaald om leerkracht te worden. “Ik heb het nooit eerlijk gevonden dat priesters zomaar gebombardeerd worden in het onderwijs zonder de nodige diploma’s en vereisten. Daarom wou ik gaan studeren”.

Ik moet wel toegeven dat ik de optie om uit het priesterschap te stappen wel altijd in het achterhoofd gehouden heb

Maar de beslissing om te studeren lag ook ergens anders. “Als ik heel eerlijk ben, moet ik ook wel toegeven dat ik de optie om uit het priesterschap te stappen wel altijd in het achterhoofd gehouden heb, en dan is een diploma wel handig”.

Trouwen kon vroeger wel nog

Trouwen als priester was vroeger wel nog toegestaan. Jezus had apostelen die getrouwd waren, de eerste paus was getrouwd en tot de 12de eeuw waren priesters bijna altijd getrouwd.

Het celibaat kwam er door economische redenen. De schatten van de kerk gingen verloren aan aanverwanten en families, waardoor die ook de macht verloor.

Een grote groep van priesters kan niet met die eenzaamheid om

De gevolgen van Pieter zijn beslissing waren meteen drastisch. “Als je kiest voor de liefde moet je alles aan de kant zetten en meteen stoppen en dat is jammer. Een grote groep van priesters kan niet met die eenzaamheid om zouden een levenspartner moeten kunnen hebben”.

Ik heb vaak op tafel geslagen maar het is niet gelukt

Bovendien is het debat rond celibaat opnieuw op tafel leggen niet eenvoudig, volgens Pieter. “Ik heb vaak op tafel geslagen, maar het is niet gelukt”.

“In Vlaanderen zijn de bisschoppen bereid om het debat opnieuw te voeren, maar het probleem ligt vooral wereldwijd. Door de mengeling van continenten en culturen is het heel moeilijk om zoiets bespreekbaar te maken”, gaat hij verder.

Durf te zoeken naar geluk en durf gelukkig te zijn

“Ik heb gevochten voor de zaken die ik belangrijk vond en ik probeerde te tonen dat de jeugd ons kan inspireren en niet per se angst moet inboezemen. En nu ga ik dat doen in het onderwijs, want dat is een zalige plek om jonge mensen uit te dagen en te inspireren”.

“Leef nu, en vlucht niet weg van gelukkig zijn. Durf te zoeken naar dat geluk en durf gelukkig te zijn”, geeft Delanoy nog mee.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet