Planepoolen? "Door haar uitspraak zaait Zuhal Demir verwarring. Het blijft slecht voor het klimaat"

3 december 2019
"Ik ga planepoolen" zei minister Zuhal Demir in 'De Ochtend'. Dat is met zo veel mogelijk mensen in een vliegtuig zitten om te vermijden dat het vertrekt met lege plaatsen, verduidelijkte ze daarna op Twitter. De Bond Beter Leefmilieu reageert kritisch. De minister stelt haar gedrag groener voor dan het is, klinkt het daar.

Planepoolen? Dat is "Met zoveel mogelijk collega's/mensen in het vliegtuig om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken" zei Zuhal Demir in 'De Ochtend'. "Ik denk dat het vliegtuig helemaal vol zal zitten, en dat is ook zeer goed voor onze ecologische voetafdruk."

Lees verder onder de uitspraak van Demir:

De term doet sommigen de wenkbrauwen fronsen, ook al omdat zowel federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) als de Brusselse minister Alain Maron (Ecolo) de trein naar Madrid zullen nemen. De Waalse minister, Philippe Henry (Ecolo), zal naar verluidt dan weer met de auto (op CNG) gaan. Premier Sophie Wilmès (MR) is vorige zondag al met het vliegtuig afgezakt naar Madrid. Volgens de Franstalige media deed ze dat met een commerciële vlucht. Zij "planepoolde" in principe dus al naar de klimaatconferentie.

"Yes you can"

Klimaatactivist Anuna De Wever is niet te spreken over het plan van Demir om met het vliegtuig naar Madrid te reizen. "Mevrouw de minister, dat is not done", zegt ze in een videoboodschap op Twitter. "Voor vliegen binnen Europa bestaat sowieso geen excuus. Wij geloven erin dat u met de trein in Madrid geraakt. Yes you can."

Ook Laurien Spruyt, klimaat- en mobiliteitsexpert bij de Bond Beter Leefmilieu, had minister Demir liever de trein zien nemen. "De minister doet aan greenwashing, ze stelt haar gedrag eigenlijk groener voor dan dat het is", zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. "Vliegen is zowat het slechtste wat je kan doen voor het klimaat. Los van met hoeveel je in het toestel zit, het is nooit een ecologische keuze."

Minister Demir zaait verwarring met haar uitspraak, vliegen is nooit een ecologische keuze

Luchtvaartexpert Riadh Bahri van VRT NWS nuanceert de uitspraak van Demir dan weer. "Mensen kunnen wat lacherig doen over het "planepooling"-citaat van Demir, maar feit is: er is een overaanbod [aan vliegtuigen] op heel wat Europese routes", schrijft hij op Twitter.

Tegelijk haalt hij een interview aan dat hij begin september met CEO Fritz Joussen van reisorganisator TUI had. "Zoals hij deze zomer voorstelde: minder, maar vollere vliegtuigen, is al een stap in de goede richting."

Maar volgens Laurien Spruyt heb je dat aspect als passagier zelf niet in de hand. "Het klopt dat met hoe meer je in een voertuig zit, hoe lager je uitstoot per persoon is. Maar luchtvaartmaatschappijen streven er sowieso vanuit economisch standpunt al naar om een vliegtuig zo vol mogelijk te krijgen. Daar worden al inspanningen voor gedaan. Voor ons is het dan logischer om gewoon minder vluchten in te zetten."

"Akkoord een treinrit duurt langer, maar je kan ook werken en vergaderen op de trein. Een klimaatminister heeft een voorbeeldfunctie, daarom hadden wij liever gezien dat onze Vlaamse minister ook de trein had genomen", besluit Spruyt.

Beluister het gesprek met Laurien Spruyt via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: