Podcast 'Geen kleine man' genomineerd voor 'De Tegel', de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland

9 mei 2022
70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Dat hoor je in de podcast 'Geen kleine man'. En die podcast is nu genomineerd voor 'De Tegel', de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Stem nu voor de Publieksprijs!

Stem nu

'De Tegel', Jaarprijzen voor de Journalistiek is een initiatief van NDP-Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, NOS en RTL Nederland, verenigd in Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek.

De prijs is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws en achtergrondproducties en als aanmoediging voor journalistieke vernieuwing en journalistiek talent.

Ook de podcast 'Geen kleine man' is genomineerd. Stemmen voor de Publieksprijs kan via detegel.info.

Inhoud

Vanaf haar zeventiende wordt Sofie (35) geteisterd door angstaanvallen. Eerst eentje. Vreemd. Dan nog één. Wat is dit? Tot ze dagelijks naar adem snakt in de aula, de trein, de concertzaal...

Sofie zoekt hulp: bij haar huisarts, de fysiotherapeut, de psychotherapeut. Maar ze staan voor een raadsel. Tien jaar lang probeert Sofie te leven met de angst.

Tot die plotseling verdwijnt als hij gekomen is… wanneer ze stopt met haar anticonceptiepil.

Waarom heeft tien jaar lang geen enkele medisch geschoolde professional de link gelegd tussen haar hormonale anticonceptiemiddel en de angst? Waarom heeft zijzelf, noch iemand uit haar omgeving hieraan gedacht? Wat weten we eigenlijk over dat vrouwenlichaam en de impact van hormonen? Zijn er nog andere aandoeningen die zich verstoppen in dat vrouwenlijf, waar we, ondanks onze hoogstaande gezondheidszorg en geëmancipeerde maatschappij, fundamenteel te weinig over weten? Want vrouwen zijn toch… geen kleine mannen?

Credits

'Geen kleine man' is een podcast van productiehuis Slowpony in coproductie met VPRO/NPO Radio 1. De serie is tot stand gekomen met steun van deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT, Radio 1 en Fonds Pascal Decroos. 

Je hoorde de podcast ook in 'Zandman', hét podcastprogramma van Radio 1. 

Luister ook