Politievakbond: "We kunnen onvoldoende optreden tegen Brusselse jeugdbendes, die samenscholingsverbod negeren"

7 mei 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
In Brussel zijn er al een tijdje problemen met jeugdbendes die zich tegen de politie keren, terwijl die agenten expliciet de vraag te krijgen om niet in te grijpen. Dat zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA in 'De Ochtend'.

"Er zijn al een tijdje rellen in Brussel, die angstvallig worden stilgezwegen. Ook in deze coronatijden komen sommige jongerenbendes op straat, om de politie uit te dagen. Dat de ramadan bezig is, wordt als reden voor deze bijeenkomsten misbruikt. Want de meerderheid van de moslims zijn wel goede leerlingen, die zich aanpassen aan de regels", vertelt Vincent Houssin. "Maar die jongerenbendes proberen de macht op straat over te nemen, en ze voelen daarin de steun van lokale politici."

"We moeten een kat een kat noemen: onze controles worden afgeremd door bepaalde politici. Ze kiezen zo de kant van de jeugdbendes, door ons optreden in vraag te stellen. Dit moét aangepakt worden, ook in coronatijden. Sommige linkse besturen sturen verkeerde signalen uit. In Brussel is dit een groot probleem, dat binnenkort ook uit de hand zal lopen, als er niets aan gebeurt. Wie zich tegen de politie keert, moet gestraft kunnen worden."

"Bezoek van maximum vier personen valt niet te controleren"

Gisteren besliste de Veiligheidsraad om vanaf zondag - Moederdag - beperkt bezoek thuis, van maximum vier personen, toe te laten. Een maatregel die volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) "niet oncontroleerbaar is", maar de politie is het daar niet mee eens. "Het is onmogelijk om alles te controleren. We gaan zeker niet bij mensen binnen kijken, of over hun haag spieken. We rekenen op het gezond verstand van elke burger. Eventuele klachten over bijvoorbeeld privéfeestjes met meer volk onderzoeken we uiteraard wel."

Houssin geeft toe dat het er in de ene politiezone al strenger aan toe zal gaan dan in een andere. "In grenszones zetten we veel politiecapaciteit in voor grenscontroles, en ook bedrijven en grote verkeersassen blijven we controleren. Daar hebben we veel van onze mensen voor nodig. Ook de verplaatsingen naar de kust blijven verboden, we moeten dat in de gaten blijven houden."

In welke mate de heropening van winkels voor problemen zal zorgen, valt ook nog af te wachten, zegt Houssin. "Krijgen we dezelfde toestanden als in de beginfase, toen mensen toiletpapier gingen hamsteren in supermarkten? Er zal politie nodig zijn om zaken in goede banen te leiden. Al heb ik voor 99% vertrouwen in het gezond verstand van mensen. Maar de uitzonderingen die de kantjes eraf rijden: die minderheid moet je aanpakken."

Beluister het gesprek met Vincent Houssin via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: