Help, ik zit in quarantaine in Tenerife! Hoe zit dat met mijn job?

25 februari 2020
Toeristen in Tenerife (© AFP)
118 Belgen zitten nog steeds vast in een hotel in Tenerife. Maar hoe zit dat als je op je werk wordt verwacht? Paul Geerebaert, advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht, gaf toelichting in 'De Wereld Vandaag'.

Je bent op vakantie in Tenerife om te genieten van de zon: veel landgenoten doen dat tijdens deze krokusvakantie. Maar voor 118 onder hen dreigt dit verhaal een onverwachte wending te nemen: omdat één toerist in hun hotel met het coronavirus besmet bleek te zijn, zitten ze nu in quarantaine in hun hotel.

Is quarantaine een geldige reden om op je werk afwezig te zijn?

Ja, je bent dan afwezig door overmacht, en dat geldt zowel voor arbeiders als voor bedienden.

Enkele jaren geleden had je een gelijkaardige situatie toen door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer boven delen van Europa stilviel en veel toeristen niet thuis raakten.

"In dat geval zijn zij afwezig door overmacht", zegt Paul Geerebaert. "Ze hebben in principe geen recht op loon, maar de werkgever kan voor die mensen een systeem van tijdelijke werkloosheid aanvragen. Dat hebben enkele werkgevers trouwens blijkbaar nu al gedaan."

Wat als je zelf ziek bent?

"Dan ben je arbeidsongeschikt omdat je besmet bent en dan gelden de normale regels zoals bij ziekte", weet Geerebaert. Wie ziek is, kan dus terugvallen op zijn ziekteverzekering en heeft recht op één maand gewaarborgd loon. "Voor arbeiders is dat minstens één week gewaarborgd loon." "Maar dan moet je wel nog een ziektebriefje indienen, wat vanop je quarantaine-adres mogelijk niet voor de hand liggend is."

Luister hieronder naar het gesprek met Paul Geerebaert in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: