Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Rector Luc Sels: De felheid van de polarisering op sociale media dreigt sommige van onze collega's af te schrikken"

ma 27 sep. - 3:46

Academici moeten durven blijven spreken op sociale media. Dat zegt de rector van de KU Leuven in zijn openingsspeech bij de start van het academiejaar. Hij roept professoren onder meer op om tegenspraak op te zoeken en die niet te ontwijken. Want de hele woke-beweging -die ijvert voor meer bewustzijn in de samenleving- zet de academische wereld volgens Sels stevig onder druk.
© Belga

Vrijheid van meningsuiting. Dat is waar de rector van de KU Leuven, Luc Sels, de aandacht wil op vestigen in zijn openingsrede. "Vandaag is het maatschappelijk debat goeddeels naar de sociale media verschoven, met grote gevolgen", aldus Sels. 

Sels haalt in zijn speech onder meer het debat van en met antivaxers op sociale media aan. "Dat toont aan dat meningen beangstigend en ronduit gevaarlijk kunnen zijn", zo zegt Sels. "Zeker wanneer een opinie een beweging wordt. En hoe meer gelijkgestemden, hoe meer men overtuigd is van zijn gelijk en hoe meer men wie zich er niet bij aansluit, ook uitsluit. En dat is wat we polarisering noemen", zo gaat Sels dieper in op zijn openingsrede in 'De Ochtend'.

De felheid van de polarisering op sociale media dreigt sommige van onze collega's af te schrikken.

Sels maakt zich grote zorgen over die polarisering op sociale media, waardoor de vrijheid van meningsuiting almaar meer onder druk komt te staan. Hij verwijst ook naar het aantal academici dat het voorbije jaar politiebescherming nodig had, na onder meer uitspraken op sociale media. "Ik kan die niet meer op één hand tellen. Dat op zich zegt al meer dan genoeg."

"De felheid van de polarisering op sociale media dreigt sommige van onze collega's af te schrikken. En dat is iets wat we absoluut moeten zien te voorkomen", zo vertelt Sels. "Ja, wij zijn klaar om dat maatschappelijke debat te voeden. Te voeden vanuit goede wetenschap. Maar wees dan ook met burgerzin een volwassen deelnemer aan dat debat. En dat geldt zowel voor academici als voor niet-academici",  aldus de rector van de KU Leuven.

De essentie van een universiteit: debat op basis van inhoud en wetenschappelijke argumenten.

Ook wetenschappers moeten volgens Sels waakzaam zijn voor de zogeheten "cancelcultuur". De rector van de KU Leuven haalt daarbij een voorbeeld van een artikel van een Amerikaanse collega aan.  Die dacht met haar studie aan te tonen dat vrouwen die begeleid worden door een mannelijke mentor sneller succesvol worden.

"Ik heb mijn twijfels bij de inhoudelijke juistheid van het onderzoek, net als velen. Maar het onderzoek heeft gewoon geen kans gekregen in het debat. Daar is een soort cancel-beweging op gekomen. 1.000 wetenschappers tegelijkertijd. Waarvan ik me dan afvraag of de helft die reageerde dat artikel wel gelezen heeft. En dan zijn we weg aan het gaan van de essentie van een universiteit: debat op basis van inhoud en wetenschappelijke argumenten. En dat wil ik absoluut vasthouden", gaat Sels verder.

Woke en de academische vrijheid

In zijn speech heeft Sels het verder ook over de woke-beweging die ijvert voor meer bewustmaking in de samenleving. “Ik omarm de beweging in haar belang. Ze is erin geslaagd om thema’s als racisme, discriminatie en uitsluiting heel scherp op de agenda te zetten. Dat is heel knap. Maar er zit een extreem-fractie in die dominanter wordt. En die militant en zelfs intolerant wordt, en gepaard gaat met een zweem morele zuiverheid. En daar heb ik het heel erg moeilijk mee."

Zoek die tegenspraak op en 'cancel' ze niet.

Volgens Sels zet de hele woke-beweging de academische wereld stevig onder druk. Hij roept dan ook op om tegenspraak net op te zoeken en die niet te ontwijken of te "cancelen". "Het is de tegenspraak die je scherper maakt. Die je standpunt verbetert en rijker maakt. Zoek die tegenspraak op en 'cancel' ze niet. Dat vind ik een heel belangrijk punt dat we in de maatschappij vandaag dreigen te verliezen", besluit zegt Sels.

Beluister het gesprek met rector Luc Sels in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet