Coronacrisis leidt tot politieke doorbraak: regering-Wilmès krijgt volmachten, maar wordt niet uitgebreid

16 maart 2020
De politieke partijen hebben een doorbraak bereikt: de huidige regering-Wilmès wordt een volwaardige regering met een beperkt programma: ze moet de coronacrisis bestrijden.

De huidige federale regering in lopende zaken van premier Sophie Wilmès (MR) zal van verschillende partijen uit de oppositie (N-VA, SP.A, PS, CDH, de groenen en DéFi) volmachten krijgen om de coronacrisis beter te kunnen aanpakken.

De huidige federale regering is al lange tijd in lopende zaken en heeft geen meerderheid meer in het parlement. Niet evident, want net dat parlement moet stemmen over grote beslissingen die de regering wil nemen. Om de coronacrisis - op het vlak van gezondheid en economie - het hoofd te kunnen bieden, werd deze week naar een oplossing gezocht.

Die oplossing kwam er gisteravond. Neen, de regering wordt niet aangepast. De premier en ministers blijven dus op post. Verschillende partijen uit de oppositie - N-VA, PS, SP.A, Groen, Ecolo, CDH en Défi – zullen volgende week het vertrouwen geven aan die huidige regering in het parlement. Op die manier heeft de regering in lopende zaken een meerderheid en kan het aan de slag. Bovendien zullen die partijen volmachten geven, zodat de regering niet voor elke maatregel via het parlement moet gaan.

Een van de heikele punten die de regering moet aanpakken is het tekort aan mondmaskers. De kans dat een bestelling van 5 miljoen mondmaskers nog op tijd geleverd wordt aan ons land is "miniem".

Beluister het gesprek met wetstraatjournalist Johny Vansevenant in 'De Ochtend':

Lees ook: