Rusland versoepelt terwijl coronabesmettingen pieken: "Poetin wil positieve boodschap brengen"

12 mei 2020
© Alexey Druzhinin / Sputnik / AFP
Het lijkt er meer en meer op dat Rusland het nieuwe epicentrum wordt van de corona-pandemie. Dag na dag zijn er meer coronabesmettingen, de voorbije week kwamen er elke dag meer dan 10.000 besmettingen bij. Toch kondigde president Poetin aan dat vanaf vandaag ook niet-essentiële sectoren van de economie weer mogen opstarten in Rusland.

"De Russische leider heeft wat de neiging om de dingen naar zijn eigen hand te zetten," zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou. "Al eind april zei president Poetin dat we vanaf 12 mei zouden kijken of we de boel kunnen versoepelen."

Maar op die twee weken tijd is er heel wat veranderd. Rusland staat intussen bovenaan de lijst met het meest aantal coronabesmettingen: na de VS en Spanje, op ongeveer gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk. En de epidemie lijkt voorlopig allesbehalve te vertragen.

Slecht nieuws is voor lokale leiders

Toch kondigde president Poetin gisteren aan dat de maatregelen versoepeld worden. Ook niet-essentiële sectoren van de economie mogen weer opstarten. "In etappes gaan we uit dat regime van die strenge quarantaine, in de regio's waar dat mogelijk is - en dat is heel belangrijk."

Want Poetin neemt niet zelf de verantwoordelijkheid voor de versoepeling, hij speelt de bal door naar de lokale leiders: zij beslissen of hun regio er klaar voor is om weer op te starten of niet. "Op dit moment zijn zowat één op acht, 11 van de ruim 80 regio's, klaar om zo'n versoepeling in te zetten."

"Poetin richt zich vaak tot het volk met een positieve boodschap," zegt Groot Koerkamp. "Poetin heeft nu gezegd: 'We kunnen weer aan het werk.' Dat betekent dus ook dat mensen weer geld kunnen gaan verdienen. En dat is mooi. Maar de regionale leiders moeten nu dus soms zeggen dat het nog te gevaarlijk is."

Zo blijven de quarantainemaatregelen in Moskou en Sint-Petersburg van kracht, terwijl de regio Leningrad, rond Sint-Petersburg weer opstart. "Dat zal onvermijdelijk leiden tot verwarring bij de bevolking, die twee verschillende boodschappen te horen krijgt van de lokale leiders en van Poetin."

Maar Moskou verstrengt

In de hoofdstad Moskou, die veruit het zwaarst getroffen is door het coronavirus, worden de regels zelfs nog verstrengd. In het openbaar zijn voortaan mondmaskers en handschoenen verplicht, terwijl de andere strenge regels blijven gelden. Inwoners van Moskou mogen enkel boodschappen doen tot 100 meter van hun woning. Voor andere verplaatsingen is een speciale toestemming nodig.

Toch merkt Groot Koerkamp dat de regels de laatste tijd minder goed worden nageleefd: "Je ziet veel mensen wandelen op straat, die duidelijk verder van huis zijn dan 100 meter. Mensen willen de benen strekken en genieten van het voorjaar, dat eindelijk ook in Moskou is losgebroken. En je ziet dus dat de discipline wat begint te verwateren."

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook