"Ruzie binnen Vlaamse beweging doet me verschrikkelijk veel pijn"

20 september 2016
Staatssecretaris Theo Francken kijkt met lede ogen naar de ruzie tussen zijn N-VA en de Vlaamse Volksbeweging na het opzijschuiven van Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Als kind van de Vlaamse beweging doen de openlijke verwijten binnen de Vlaams-nationalistische beweging hem "verschrikkelijk veel pijn". "We moeten stoppen met elkaar vliegen af te vangen", reageerde hij in #BEL10".
Francken vindt dat het partijbestuur een goede beslissing heeft genomen, door Vuye en Wouters terecht te wijzen. "Wat Hendrik en Veerle gedaan hebben, kan niet meer. Dat hadden we heel duidelijk afgesproken dat dat niet meer kon gebeuren."

Toch doet de ruzie binnen de partij en binnen de Vlaamse beweging hem als kind van die beweging "verschrikkelijk veel pijn". "We zijn er niet bij gebaat om elkaar constant in de haren te zitten." Francken geeft daarbij een klein tikje aan partijgenoot Peter De Roover die de Vlaamse Volksbeweging afgelopen zondag nog ideeënarmoede verweet.

"We moeten als Vlaams-nationalisten aan hetzelfde zeel trekken. De beweging heeft haar rol, onze partij heeft haar rol. Maar elkaar beginnen verwijten, dat doet me allemaal verschrikkelijk veel pijn."

Francken verwijst naar de beginjaren van de partij, toen de vele vrijwilligers van de beweging zich onder meer inzetten in de campagne. "Ik ben dat niet vergeten, die relatie met de beweging is zeer belangrijk voor mij. En daar moeten we echt in investeren."

De kritiek van de beweging dat N-VA-voorzitter Bart De Wever een dictator zou zijn, wuift Francken weg. "Bart overlegt, Bart consulteert. De beslissing is heel duidelijk in consensus genomen."

Bron © deredactie.be