Samen lopen, diëten of blokken werkt net contraproductief

14 maart 2019
Samen een doel proberen halen klinkt leuk, maar soms werkt het averechts. Wouter Duyck legt uit waarom samen gaan lopen, samen diëten, samen bij de AA zitten of samen blokken contraproductief werken.

“Nieuw onderzoek aan de Stanford Universiteit bevestigt dat er een plafond zit op het stimulerend groepseffect”, vertelt Professor Wouter Duyck, professor psychologie aan de Universiteit van Gent, in Nieuwe Feiten.

We zoeken sociale steun om een doel te bereiken

“Het is iets wat we vaak zien, mensen delen de resultaten van hun loopsessie op sociale media of ze kopen een fitbit om bij te houden hoeveel stappen ze al hebben en delen die informatie met vrienden. We zoeken sociale steun om een doel te bereiken”.

“Maar zodra dat doel in zicht komt, zodra we weten, ‘ik ga het hier halen’, merk je dat er bij mensen een competitief kantje gaat opsteken en dat dat zelf zo ver gaat dat we anderen bewust gaan saboteren”, aldus Duyck.

De onderzoekers volgden bij Weight Watchers een groep mensen die 20 kg wilden afvallen. In het begin hielpen mensen elkaar om hun doel te halen met voedingstips of leuke receptjes, maar naarmate mensen dichter bij hun streefgewicht kwamen, gingen ze die tips minder gaan geven en bleken ze zich veel meer op hun eigen doel te focussen.

Naarmate het doel in zicht komt willen mensen toch als eerste over de eindmeet geraken

“Mensen kunnen motivatie halen uit een groepsgevoel op het ogenblik dat een doel heel moeilijk lijkt”, zegt Duyck. “In het begin halen we steun uit anderen en zijn we ook bereid om het doel te halen. Maar naarmate het doel in zicht komt, naarmate mensen zeker zijn dat ze het doel gaan halen, dan willen ze toch als eerste over de eindmeet geraken”.

Lees ook:

Radio 1 Select