Seks in coronatijd: zo doe je het veilig

4 september 2020
©Womanizer (via Unsplash.com)
Het is Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid en dat moet gevierd worden! Maar net zoals alle andere feestelijkheden moeten we ook hier weer rekening houden met corona. Seks en corona, het lijkt een moeilijke combinatie, maar gelukkig is er Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, in tijden van nood.

Sensoa heeft wat do’s-and-don’ts opgelijst voor seks in coronatijd. We weten al dat het virus overgedragen kan worden via seks. Uiteraard. Als je al een vaste relatie hebt, is er weinig extra gevaar. En als je date, maak dan goeie afspraken. Maar Sensoa gaat verder dan wat we al weten.

Het lijstje van do's-and-don'ts begint redelijk logisch: je kan seks hebben zonder in dezelfde ruimte te zitten. Doe eens aan webcamseks, stuur eens een pikant berichtje

Maar als zo’n scherm het toch niet doet voor jou, dan raadt Sensoa aan om te masturberen op anderhalve meter. Let wel op: helemaal veilig is het niet. Je zou namelijk besmet kunnen raken door virusdeeltjes op meubels en voorwerpen in het huis van je partner. Dus hierbij is de boodschap: als je samen gaat masturberen, raak je best écht enkel jezelf aan.

Stel nu: je wil toch seks hebben want je vindt dat masturberen op anderhalve meter nogal awkward. Ook daarvoor heeft Sensoa enkele tips:

  • Je wast best je handen voor en na de seks zeer grondig met zeep. Handschoenen dragen is niet nodig.
  • Achteraf ontsmet je alles wat je partner heeft aangeraakt.
  • Bewaar ook zorgvuldig de contactgegevens van je partner(s).
  • Sensoa raadt aan een mondmasker te dragen. Als dat niet comfortabel voelt, probeer dat contact tussen jullie gezichten te vermijden. Let op: doggystyle is geen veilig standje. Eigenlijk is geen enkel standje veilig.
  • Gebruik geen speeksel als glijmiddel
  • Gebruik geen ontsmettingsmiddel voor je intieme delen.

Maar vooral: ‘hou het kort’, luidt het advies van Sensoa. Wie voorspel en naknuffelen belangrijk vindt, is er dus aan voor de moeite. In naam van de volksgezondheid worden die onderdelen geschrapt.

Herbeluister hieronder de tips in 'Byloo':

Lees ook: 

Radio 1 Select