Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Sensoa: "Seks zonder speeksel is nogal moeilijk, kans op overdracht van coronavirus is groot"

do 26 mrt. - 7:14

Liefde en seks zijn niet evident terwijl er het besmettelijke coronavirus de wereld in zijn greep houdt. Sensoa, het Vlaams centrum voor seksuele gezondheid, en het Instituut voor Tropisch Geneeskunde vragen mensen daarom digitaal creatief te zijn. "Seks betekent nabijheid en zonder speeksel is seks nogal moeilijk. De kans op overdracht van het virus is groot", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa.
Lippen muurdecoratie

Sensoa raadt aan om te wachten met zoeken naar liefde via allerlei datingapps als Tinder en Grindr. Wees voorzichtig, klinkt het. "Spreek liever af als de coronastorm is gaan liggen. Je moet nog altijd afstand houden van elkaar. Via de computer of digitaal kan je wel contact met elkaar houden. Anonieme sekscontacten of groepsseks zijn nu geen goed idee, net als nieuwe seksuele contacten. Velen zijn er zich niet van bewust dat ze ook via seks het coronavirus verspreiden", vertelt Boris Cruyssaert in 'De Ochtend'.

Toch heeft de polikliniek van het Tropisch Instituut na het samenscholingsverbod patiënten over de vloer gekregen met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). "Niet iedereen volgt de adviezen op. Een kleine groep mensen klopt inderdaad nog altijd aan met een soa die ze net hebben opgelopen. Dat is zorgwekkend", vindt Cruyssaert.

"Welke sekstechniek (oraal, anaal, enz.) je ook gebruikt, seks betekent altijd nabijheid. Er is inderdaad nog geen wetenschappelijk bewijs dat het coronavirus in sperma of voorvocht zit. Speeksel is de voornaamste drager van het virus en seks zonder speeksel is nogal moeilijk. Er verschijnen berichten over sekstechnieken die je het beste toepast om corona te ontwijken... Maar de kans op overdracht is groot en dat bij álle seksuele handelingen", legt Cruyssaert uit.

Elke vorm van seks in real life wordt afgeraden.

Digitale creativiteit kan naast zelfbevrediging een alternatief bieden. Cruyssaert: "Er is creativiteit in deze tijden en dat zie je op sociale media. Maar virtuele seks post je uiteraard beter niet. Hou het privé."

Luister naar het gesprek met Boris Cruyssaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet