Soe Nsuki over ‘hecklers’: “Ooit maakte iemand geluiden van een aap in het publiek”

3 maart 2020
Het boegeroep, de universele uiting van afkeer, is met uitsterven bedreigd, ook bij comedians. Maar ‘hecklers’ hebben die rol overgenomen. “Ze zijn zowat de vrees van elke comedian”, zegt Soe Nsuki.

Hecklers zijn figuren die iets roepen terwijl je op het podium staat met als doel je uit je ‘evenwicht’ te brengen”, vertelt Soe Nsuki in De Wereld van Sofie.

“Er is nog niet echt een vertaling voor het woord ‘heckler’, misschien komt ‘stoorzender’ of ‘paljas’ in de buurt. Ik weet niet of ze per sé een doel hebben, omdat ze meestal iets roepen uit dronkenschap, zelf de aandacht zoeken, of omdat ze zelf de grappigste willen zijn. Maar heel vaak gaat het om een impuls”.

“Elke comedian krijgt te maken met hecklers, en er zijn ook verschillende soorten. Enerzijds zijn er mensen die iets roepen uit enthousiasme, en dat is heel schattig. Maar er zijn ook mensen die zelf grappig willen zijn, of de ergste soort, mensen die echt kwaad in zich hebben en je uit je evenwicht willen halen”.

Wat doe je dan als comedian? “Je moet er iets op zeggen, dat lijkt me het beste. Meestal lukt dat ook wel omdat het publiek aan je kant staat, die vinden dat ook vervelend”.

Ooit was ik in Blankenberge en maakte iemand geluiden van een aap in het publiek

“Het ergst zijn zatte mensen, daar kan je niets mee aanvangen, en racistische uitspraken, die brengen me echt van de wijs. Ooit was ik in Blankenberge en maakte iemand geluiden van een aap in het publiek. Ik was daar zo van verschoten, zo’n soort racisme is zo ‘in your face’. Dat haalt je compleet onderuit. Het is complete haat, en daar kan je niets mee aanvangen”.

Het ultieme boegeroep voor een comedian is stilte

Het ultieme boegeroep voor een comedian is echte, langdurige stilte. Er bestaat wel een soort stilte waar je af en toe gegniffel hoort, maar dat is een goede stilte. Als je een speld hoort vallen ben je niet goed bezig.

Beluister het volledige gesprek met Soe Nsuki:

Lees ook: