Sofie Demeyer: “Een erotisch verhaal inlezen? Nooit meer!”

23 januari 2018
Wanneer gerechtsjournaliste Sofie Demeyer niet aan het werk is op de VRT, leest ze boeken in voor de vzw Blindenzorg Licht en Liefde. Haar eerste boek zal ze nooit vergeten, dat was meteen een erotisch verhaal. Gelukkig hoor je niet dat ze er rode oortjes van kreeg.

Sofie Demeyer kwam niet zomaar op het idee om boeken in te lezen. Haar vader was kinesist en had een blinde patiënt die een fervent supporter was van Club Brugge. Toen Sofie 9 jaar oud was, las ze voelbalverslagen in op cassette voor die patiënt. Zo is het allemaal begonnen.

Later raakte ze tijdens haar studies in Kortrijk bevriend met een slechtziende informaticastudent. Ze hebben nog steeds contact, maar ondertussen is hij blind. Toen ze rechten studeerde in Leuven, las ze arresten in voor een blinde medestudent. Dat kan geen toeval zijn. 

Rode oortjes

Intussen leest ze al jaar en dag boeken in bij Licht en Liefde in Gent. “Zo’n boek inlezen neemt wel wat tijd in beslag en is best vermoeiend,” zegt Sofie. Afhankelijk van het boek doe je er 10 tot 15 sessies over van een uur.

De laatste jaren legde ze zich toe op jeugdromans. Maar in het begin deed ze zowel fictie als non-fictie. Het allereerste boek dat ze inlas was: ‘De mooiste erotische verhalen uit de wereldliteratuur'. Dat waren best sappige passages, dat doe ik nooit meer," zegt Sofie. Ze herinnert zich het nog allemaal alsof het gisteren was:

Ik moest het verhaal inlezen met de nodige kreunen, hijgen en zuchten.

Die vriend uit Kortrijk, die nu blind is, was laaiend enthousiast toen ze vertelde over dat boek. Hij wilde het meteen horen wanneer het af was. “Hij moest geweldig lachen want hij zag mij zo voor hem met rood hoofd en rode oortjes tijdens het lezen van die sexy passages,” vertelt Sofie.

Beluister hieronder het interview, inclusief de sappige passage uit het erotisch verhaal:

Lees ook: