Ten strijde met de viool

8 januari 2019
© VRT
Het hele jaar nog kan je in het portaal van de Sint-Annakerk in Gent elke dag luisteren naar virtuoze muziek van topviolist Mikhail Bezverkhni. Zijn doel: protesteren tegen de plannen van de stad om de kerk om te bouwen tot een filiaal van warenhuisketen Delhaize.

“Een kerk is een kerk en een winkel is een winkel. Ik ben fan van Delhaize, ik doe er al mijn inkopen, maar vanuit historisch, cultureel en religieus standpunt is dit verkeerd. Deze kerk zou perfect rendabel kunnen zijn als muziekcentrum. En dat wil ik aantonen met mijn eenzaam protest.”

Mikhail Bezverkhni is niet de minste. In 1976 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd, maar na een korte affaire met een dissidente, kreeg hij huisarrest in zijn thuisland. Pas in 1990 kon hij terugkeren naar België en werd hij docent aan het conservatorium.

Nu is hij straatmuzikant in Gent. En ook dat is een vorm van protest. Bezverkhni wou zich niet neerleggen bij zijn verplichte pensionering op zijn 65e.

“Ik leef om zo veel mogelijk mensen te besmetten met mijn muzikale microben. Ik wil er een echte epidemie mee veroorzaken.”

Over het woelige leven van Mikhail Bezverkhni maakte Ward Bogaert een aflevering van de podcast ‘Iemand’:

Lijst van artikels

Lees ook: