"Terrasverwarming is geen ecologische oplossing"

8 september 2020
© Fred Moon (Unsplash)
Om hun voorjaar goed te maken wil de horecasector de komende winter vooral beroep doen op winterterrassen, terrassen opgewarmd door elektrische terrasverwarmers. Net die toestellen zijn al jaren een doorn in het oog van milieubewegingen. “Maar we mogen ons niet blindstaren op een symbooldossier als die terrasverwarming”, nuanceert Benjamin Clarysse van de Bond Beter Leefmilieu in ‘De Tour Vandaag’.

“We hebben alle begrip voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt” zegt Benjamin Clarysse in ‘De Tour Vandaag’. Hij vindt het dan ook een goede zaak dat de terrassen vergroot zouden worden, en langer mogen openblijven. “Maar zo’n terrasverwarming is geen ecologische oplossing: gewoon de buitenlucht gaan verwarmen is voor het klimaat niet de beste keuze.”

Wat zijn dan de alternatieven? “Dat gaat om simpele dingen zoals een dekentje geven aan de mensen die buiten zitten, of verwarmde kussens” zegt Clarysse.

Algemeen verbod?

In juni heeft Frankrijk aangekondigd dat er een algemeen verbod komt op terrasverwarming, vanaf de lente van 2021. Die maatregel is er gekomen na voorstellen van burgers. Is dat ook waar de Bond Beter Leefmilieu voor pleit? “We mogen ons niet blindstaren op een symbooldossier als die terrasverwarming. Uiteraard is dat niet goed voor het klimaat, maar dit is maar een fractie van de uitstoot.”

We mogen ons niet blindstaren op een symbooldossier als die terrasverwarming. Uiteraard is dat niet goed voor het klimaat, maar dit is maar een fractie van de uitstoot.

“Een terras met 4 gasverwarmers die 8 uur aanstaan, komt overeen met een autorit van 350 kilometer. Maar de totale hoeveelheid fossiele brandstoffen die we gebruiken voor de verwarming van gebouwen, is vele malen groter. We moeten vooral kijken hoe we dat gaan aanpakken” zegt Clarysse. “Hoe gaan we weg van fossiele brandstoffen en hoe schakelen we over op hernieuwbare warmte via een warmtepomp of warmtenetten? Daar ligt de grote uitdaging voor ons.”

Beluister het gesprek met Benjamin Clarysse in 'De Tour Vandaag' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook: