Thee drinken volgens een theesommelier: “Serveer thee in een glazen pot en gebruik geen kokend water”

29 januari 2020
Thee is de nieuwe wijn, dat beweert Ann Vansteenkiste toch. Ann is theesommelier voor verschillende restaurants, waar ze thee aanpast aan de gerechten. Maar het gaat verder, zo schreef ze al twee boeken over thee, is het derde onderweg, en reist ze door China heen om nieuwe ideeën op te snuiven.

“Thee is een aftreksel van de Chinese theebladeren, en daarin heb je verschillende soorten, de witte, groene, rode en zwarte thee, thee geplukt van oude bomen en dan nog heel wat kruideninfusies”, vertelt ze in Nieuwe Feiten.

Ik heb beseft dat hetgeen wat wij hier drinken geen thee is

Eén ding is zeker, de thee die wij kennen is niet echt thee. “Toen ik naar China ging, zag ik hoe ze daar thee zetten en ik heb beseft dat hetgeen wat wij hier drinken geen thee is”.

Hoe moet het dan wel? We vatten het even voor je samen.

Het water mag niet gekookt worden

“Wanneer je thee zet, is er is een hemelsbreed verschil tussen water dat gekookt heeft en water dat opgewarmd is tot 90 graden. Bij thee met water dat gekookt heeft verlies je de finesses en de smaken. Zelf werk ik met een waterkoker die het water niet kookt, maar opwarmt tot een bepaalde temperatuur”.

Thee bij vis, thee bij vlees

Rooibosthee matcht goed met vleesgerechten. Bij visgerechten schenk je beter groene thee, want daar zitten er heel wat zilte toetsen. Een forel is natuurlijk niet gelijk aan een kabeljauwhaasje. Bij het ene is de groene thee meer uitgesproken, bij het andere iets minder”.

Serveer je thee in een glazen pot

“Ik serveer thee graag in een glazen pot zodat je de blaadjes, kruiden en bloemen mooi ziet. Ze zijn te mooi om weg te stoppen in een filter of een gesloten theepot.

Laat je thee lang trekken

“Thee heeft tijd nodig om zijn bestanddelen aan het water af te geven. Dat kan 15 minuten tot maar liefst drie uur duren. Uiteraard hangt het af van welke soort thee je gebruikt. Een builtje 5 minuten laten trekken kan natuurlijk niet”.

Als je thee bij een menu schenkt kan je op voorhand de theepotten voor alle gangen al klaarzetten. Laat ze op een theelichtje staan, dan blijven ze lekker warm.

Serveer thee in een wijnglas

De thee serveer je uiteindelijk in een wijnglas. Door de vorm van het glas worden de aroma’s wat meer vastgehouden en ga je alles beter proeven”.

Beluister het volledige gesprek met Ann:

Lees ook:

Radio 1 Select