"Toen ik uit mijn coma ontwaakte, dacht ik maar één ding: mijn mama doen lachen"

18 mei 2018
Hoe krijg je je leven opnieuw op de rails nadat het noodlot je getroffen heeft? In Reset op Canvas getuigen verschillende mensen hierover. Bij Hautekiet brachten ook Tom, Ans en Bieke hun verhaal.

Hoe begin je opnieuw na een tegenslag? Daarover gaat het Canvas-programma Reset en ook online worden reset-verhalen verzameld van mensen die na een tegenslag de moed en wilskracht vonden om verder te gaan. 

In de Reset-aflevering van gisteren, zag je hoe Filip het werk als rechter opnieuw oppikt. Zijn verhaal lees je hier:

Hij is zeker niet alleen. Meer nog, het contact met lotgenoten was voor Filip enorm belangrijk. "Het was voor mij een omslag, omdat ik wist: 'anderen kunnen het ook''." 

Alles opnieuw leren

Tom is na een zware kankerbehandeling, met operatie en chemo, nu anderhalf jaar chemovrij. Toch is werken voor de kleuteronderwijzer nog geen optie. "Je weet hoe druk 25 kleuters kunnen zijn", lacht hij. "Mijn vermoeidheid laat dat nog niet toe."

"Als het kon, ging ik morgen terug fulltime aan de slag", zegt hij hoopvol. Na zijn behandeling moest hij opnieuw leren stappen, eten, slikken en praten. "Ik ben na mijn operatie in een soort van coma beland. Toen ik wakker werd, kon ik alleen denken."

Ik ben na mijn operatie in een soort van coma beland. Toen ik wakker werd, kon ik alleen denken

Op dit moment gaat het relatief goed met Tom en het kan nog verbeteren. Toch wil hij daar niet te hard op hopen. "Ik neem me voor dat als het blijft zoals het nu is, dat ik ermee kan leven. Geen enkele dokter zei dat het zo zou blijven, dus we durven toch hopen."

Mama doen lachen

Net als Ans, vandaag 24. Tien jaar geleden werd ze op de fiets aangereden door een auto. Daardoor is ze net als Filip deels verlamd. "Mijn armen kan ik nog deels gebruiken. Mijn handen kan ik optillen, maar mijn vingers kan ik niet bewegen." 

"Toen ik wakker werd, zat mijn mama voor me met rood gezicht en tranende ogen. Op dat moment maakte ik meteen de klik: het belangrijkste is mijn mama doen lachen."

Mijn armen kan ik nog deels gebruiken. Mijn handen kan ik optillen, maar mijn vingers kan ik niet bewegen

Ook Ans weet hoe moeilijk de zoektocht is naar informatie en gepaste (financiële) hulp. Ze revalideerde in een kinder- en jongerenrevalidatiecentrum, zonder expertise voor dwarslaesie, de verlamming die Ans heeft. "Ik wist er dus zelf weinig over toen ik vertrok en moest het dan zelf uitzoeken. Alles zit verspreid en je moet soms geluk hebben om erop te stoten of met mensen die er iets van kennen." 

Ook Bieke getuigde bij Hautekiet over de tegenslag die ze overwon. Tijdens haar studies deed ze verpleegwerk in Senegal, waar ze een ernstige maag- en darminfectie opliep. Terug in België waren de gevolgen enorm: haar maag werd volledig verwijderd.

Leven of dood

"Die operatie verliep met veel complicaties en het was op leven of dood. Toen ik thuis kwam en herstellende was, had ik al snel mijn reset-moment. 'Ik mag blij zijn dat ik er nog ben', dacht ik toen."

Bieke werd ook geboren met schisis, een hazenlip in de volksmond. Die benaming wil ze graag de wereld uit helpen. "Niemand wil vergeleken worden met een dier."

Vandaag is ze meer dan fulltime aan hetwerk. Zo zette ze naast haar fulltime job als kindertandarts haar schouders onder de Belgische tak van Positive Exposure. "Met visuele kunst willen we mensen tonen om op een andere manier naar diversiteit te kijken. Of het nu gaat om geslacht, genderidentiteit, etniciteit of zichtbaar fysieke aandoeningen. Die diversiteit moeten we omarmen." 

Herbeluister de getuigenissen hier:

Lees ook