Toen roken heel gewoon was

22 oktober 2018
© archief NMBS
De roker mag dan meer en meer een paria geworden zijn, het is niet eens zo lang geleden dat we het normaal vonden als iemand op café een sigaret opstak. Roken op restaurant, op het werk, op de trein,... niemand keek er raar van op. De expo 'ROOK' in het Huis van Alijn in Gent brengt deze mentaliteitsverandering in beeld. Hoe en waarom zijn we anders tegen roken gaan aankijken?

Vincent Byloo geeft voorbeelden van hoe roken vroeger een evident onderdeel van het dagelijks leven was. En ook op de Vlaamse tv waren presentatoren vaak in sigarettenrook gehuld.

Marie Kympers van het Huis van Alijn vertelt hoe het besef dat roken ongezond was pas langzaam doordrong, wanneer de eerste antirookcampagnes van start gingen en hoe de tabaksindustrie daar op reageerde.

"I smoke a lot" zong K’s Choice (toen nog The Choice) in de jaren ’90. Sofie vraagt aan Sarah en Gert Bettens of het nummer nog altijd op de setlist staat en of ze nog altijd zoveel roken.

Wat met de e-sigaret als ‘gezonder’ alternatief? Correspondent Lia van Bekhoven vertelt hoe men in Groot-Brittannië volop inzet op dampen of vapen. Stefaan Hendrickx, stafmedewerker tabak bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, legt uit waarom het gezondheidsbeleid bij ons minder geneigd is de e-sigaret te promoten.

Wordt de roker teveel geculpabiliseerd? In hoeverre is het helemaal je eigen schuld als je ziek wordt van roken? Ethicus Ignaas Devisch wil kanttekeningen plaatsen bij de persoonlijke verantwoordelijkheid van de roker.

Is er een triester beeld dan rokers die buiten staan te roken aan de deuren van een hospitaal? Waarom blijven ze vasthouden aan de sigaret, tegen beter weten in? Een reportage van Herwig Verhovert.

Lees ook: