Twee jaar na #metoo: welke popnummers zouden nu niet meer aanvaard worden?

15 oktober 2019
Beeld uit Blurred lines van Robin Thicke
De hashtag #metoo bestaat vandaag precies 2 jaar. Het was de Amerikaanse actrice Alyssa Milano die op 15 oktober 2017 vrouwen opriep om hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag online te delen met de hashtag #metoo. 'Byloo' zet een aantal nummers op een rij die in post-#metoo-tijden niet meer aanvaard zouden worden.

Milano deed haar oproep nadat de eerste verhalen over filmproducent Harvey Weinstein naar boven waren gekomen, en de gevolgen waren niet te overzien. #MeToo heeft nog eens heel duidelijk gemaakt waar de grenzen liggen. Ook in de populaire cultuur en in de popmuziek is er duidelijk een tijd vóór en een tijd ná #MeToo.

Wij zetten een aantal nummers op een rij die in post-#metoo-tijden niet meer aanvaard zouden worden.

Charles Aznavour - Trousse Chemise

We zitten in een bos in Trousse Chemise, Ile de Ré, in Frankrijk, waar Charles Aznavour - hij is 38 wanneer hij het nummer zingt - op het punt staat zich te vergrijpen aan een meisje van 17.

Et j'ai renversé à Trousse chemise
Malgré tes prières à corps défendant
Et j'ai renversé le vin de nos verres
Ta robe légère et tes dix-sept ans


Of vertaald: "Ondanks het feit dat je je verweerde, heb ik me toch laten gaan. Je dun kleedje en je 17 jaar… ze moesten eraan geloven.”

Robin Thicke - Blurred Lines

Je kan op twee manieren naar ‘Blurred Lines’ luisteren: of je hoort een man zeggen dat hij seks wil hebben met een vrouw, zonder haar toestemming, of je hoort een R&B-nummer met wat hitsig gezwets.

Maar als je de blurred lines bekijkt als zijnde de niet-duidelijke grenzen waar Robin over wil… dan kan je “I know you want it” moeilijk anders interpreteren.
 

John Travolta & Olivia Newton John - Summer Nights

Summer Nights, waarin Danny (John Travolta) en Sandy (Olivia Newton-John) beurtelings mijmeren over hun vakantieliefde… “Tell me more, tell me more, did she put up a fight?"

Uiteraard zijn de T-Birds simpele macho’s, die hun gebrek aan seksuele ervaring knullig voor elkaar proberen te verbergen. Maar toch: anno 2019 zou niemand die zin nog in een nummer steken.
 

Elvis Presley - A little less conversation

En we blijven nog even bij de vetkuiven. Priscilla Presley was 14 toen ze de vierentwintig jarige Elvis ontmoette. Het was niet de eerste en ook niet de laatste keer dat Elvis een heel jong meisje opzocht.

In haar biografie schrijft Priscilla over die keer dat Elvis haar beetpakte en “met geweld de liefde bedreef”.

Uit A little less conversation:

“A little more bite and a little less bark
A little less fight and a little more spark
Close your mouth and open up your heart and, baby, satisfy me
(Satisfy me) Satisfy me (satisfy me)”

 

Lees ook: