Vicepremier De Sutter: "Noodtoestand is juridisch-technisch verhaal, er komt geen lockdown"

26 oktober 2021
Vicepremier Petra De Sutter (Groen) benadrukt in 'De Ochtend' dat het virus niet weg is en dat je als gevaccineerde COVID-19 nog altijd kan doorgeven. De Sutter zat gisteren op het kernkabinet waar gepraat is over de nieuwe coronagolf die ons treft.

"Het mondmasker zal weer breder gebruikt moeten worden, in winkels bijvoorbeeld. Ook de aanbeveling tot telewerk zal extra in de verf gezet worden. En het gebruik van de coronapas waar we de drempel naar beneden zullen halen", legt De Sutter uit. Over die drempel moet het Overlegcomité beslissen. In Brussel ligt dat op 50 mensen binnenshuis, en 200 buitenshuis voor een verplicht Covid Safe Ticket. "Het zou goed zijn een uniformiteit te hebben voor het hele land", vindt minister De Sutter. "Voor de horeca gaan we federaal zeker geen regels opleggen, regio's kunnen verder gaan."

De regering wil ook de pandemiewet activeren. Om die wet te kunnen activeren, moet eerst de epidemiologische noodtoestand worden uitgeroepen. De Sutter vindt het woord "noodtoestand" overtrokken. Er komt géén lockdown, laat staan dat er over een beperking van het aantal sociale contacten wordt nagedacht.

De Sutter noemt het een louter juridisch-technisch verhaal. Maar als de regering wil dat maatregelen op 1 november ingaan, zal een en ander snel langs het parlement moeten passeren.

Het is verantwoord een verschillend beleid te voeren in verschillende regio's

De Sutter: "Het virus slaat op verschillende plekken toe in dit land, dan is het verantwoord een verschillend beleid te voeren in verschillende regio's. We moeten federaal een sokkel bepalen waaraan iedereen moet voldoen. Daarboven mag iedereen strenger gaan. Ik begrijp dat als Vlaanderen zegt dat het niet nodig is om te verstrengen, dat zij pleiten voor een minder strenge federale sokkel."

Beluister het gesprek via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws en 'De Ochtend'

Lees ook: