"Ik ben een tikkeltje pessimistisch over het verdere verloop van het vredesproces"

10 juni 2017
Aan een van de talloze checkpoints om Israëlisch gebied binnen te komen staan honderden Palestijnen in rijen te wachten om over grens te gaan werken. “Een beestenmarkt”, noemt Rudi Vranckx het.

Het is vandaag 50 jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en zijn buurlanden eindigde. Rudi Vranckx ging er heen en sprak er met mensen uit beide kampen.

“Die mensen móeten door die checkpoints, het is namelijk het enige werk dat ze hebben. In de tuinbouw of in fabrieken aan de andere kant. Ze moeten uren aanschuiven in een soort van traliewerk met allerlei controles om te zien of ze geen wapens bij hebben”.

Rudi sprak zowel met Joden als Palestijnen. Een van hen is Daniëlle Weisz, zij was een van de eerste Joodse kolonisten die een huis bouwden in de bezette gebieden. Ze woont er in de heuvelzone in een prachtige, beveiligde oase met water en bloemen. Wanneer Rudi haar vroeg naar de Palestijnen die in het gebied wonen is haar visie duidelijk: “ Swear loyalty to the Jewish country and the Jewish flag, otherwise we have other countries”. Een keiharde visie, die gelukkig niet alle Joden delen volgens Vranckx.

Facts on the ground

Ondertussen gaat Israël door met het bouwen van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Rudi sprak met een joodse projectontwikkelaar die terreinen van Palestijnen blijft opkopen. “Facts on the ground noemen ze dat daar. Als je de geschiedenis wil beïnvloeden op langere termijn moet je de feiten op de grond veranderen."

Niet meteen een oplossing

Reisgenoot van Vranckx en VRT-correspondent Ankie Rechess woont al 25 jaar in het gebied en zij ziet het conflict nog goed komen, maar Vranckx is een tikkeltje pessimistischer.

Rudi: “Ik ben een beetje afgehaakt na de laatste intifada en hoe ik het vredesproces heb zien ontrafelen. Hoe ga je de realiteit van die honderdduizenden kolonisten op de grond ooit nog terugdraaien?” Misschien zit de hoop bij de jongere generatie. “Ik ben bij een jonge Israëlische en Palestijnse schrijver terechtgekomen en die hebben het allebei over één staat, maar daar zijn de geesten nog niet rijp voor”.

Zijn verslag is vanavond om 20u10 te zien in Vranckx op Canvas.

Klik op deze link om het gesprek te herbeluisteren:

http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/e23a4baf-90d2-11e3-b45a-00163edf75b7/79afa597-4dab-11e7-904a-00163edf48dd/