Voor het eerst een kerstdiner met een veganiste aan tafel

6 januari 2020
© Pixabay
Wordt 2020 het jaar waarin het veganisme doorbreekt? Steeds meer mensen hoor je getuigen over hun keuze voor een veganistisch dieet, steeds meer mensen proberen het uit en zweren er bij. Ook ten huize Brecht Devoldere was het kerstdiner dit jaar net wat anders, want de nieuwe schoondochter in de familie, Isolde, is veganiste. De eerste veganiste in de familie.

Traditioneel wordt in de familie Devoldere kerst gevierd met gourmet, visschotels of hertekalf. Dit jaar staan varkenswangen op het menu maar moeder Devoldere heeft voor Isolde ook een alternatief voorzien. Een stoofpot met seitan, gevonden bij Jeroen Meus ("de seitanbrokjes zijn niet echt lekker, de saus wel"). Zus Hanne heeft als hapje zelfgemaakte sushi mee, en een paar sushi's zijn speciaal voor Isolde alleen met groenten.

"Gek hoe eten een gespreksonderwerp wordt, terwijl het vroeger een vanzelfsprekendheid was"

Isolde: "Veel mensen zijn er bang van, omdat het onbekend is. Terwijl het vaak heel evident is. Veel eten is veganistisch zonder dat je er bij stilstaat. Deze uitleg moet ik nog altijd heel vaak geven. Gek hoe eten op die manier een gespreksonderwerp wordt, terwijl het vroeger een vanzelfsprekendheid was. Sommige mensen zijn geïnteresseerd en proberen het te begrijpen, maar anderen worden meteen boos als ik laat vallen dat ik een veganiste ben. Ik ben wel eerder een 'flexi-vegan', bij sociale gelegenheden ga ik niet te moeilijk doen. Al ga ik toch niet eten van de varkenswangen."

Een dag later, bij de restjes van het kerstmaal, blikt moeder Devoldere vooruit op het familieweekend in april. "Ik denk dat we dan Isolde zelf haar inkopen gaan laten doen. Zo kunnen we veel bijleren over haar eetgewonten. En sommige dingen zullen we wel lekker vinden." Maar toch wordt vegan in 2020 nog niet dé trend ten huize Devoldere. “Nee, ik ga niet omwille van één persoon voor iedereen veganistisch koken. En zelf eet ik te graag kaas om daarmee te stoppen. Maar we zullen misschien deugd hebben van wat minder vlees of kaas."

Lees ook: