"Waar ik het meest spijt van heb, is dat we de klank van haar stem niet echt meer kennen"

18 augustus 2016
Exact vijf jaar geleden werd Pukkelpop op de eerste festivaldag getroffen door een zware storm. Vijf festivalgangers stierven, verschillende anderen raakten zwaargewond. Eén van de dodelijke slachtoffers was Marijke, de dochter van Dirk.

"Het was het eerste grote festival van Marijke. We waren er vrij gerust in dat Marijke veel plezier ging maken" blikt vader Dirk terug op die fatale donderdag. Normaal gezien zou Dirk nog een terrasje doen, maar het werd wat minder goed weer, en hoorde hij ook in het journaal dat er een storm over Pukkelpop was geraasd.

De minuten gingen tergend langzaam voorbij. Je zweeft tussen hoop en wanhoop. 65.000 bezoekers, het moet maar lukken dat net jouw dochter getroffen is.

Uiteindelijk wist hij vier à vijf uur later dat zijn dochter overleden was. Marijke kwam om onder een verlichtingspaal terecht, en was één van de eerste slachtoffers.

De klank van haar stem

Eenmaal per jaar gaan Dirk en zijn vrouw terug naar Pukkelpop. “We willen er even zijn, iets bij het gedenkteken leggen, en eens rondkijken.” Het slingert Dirk terug in de tijd, maar op een bizarre manier doet het ook deugd.

Waar ik het meest spijt van heb, is dat we de klank van haar stem niet echt meer kennen. Heel raar dat je dat snel kwijtraakt.

Gelukkig kan hij op die momenten een fragment beluisteren, om de klank van haar stem nog eens opnieuw te horen. Het doet ongelooflijk veel deugd als je dat opnieuw kan horen”

We zijn vijf jaar later. Dirk sluit zich niet op, doet zelfs meer activiteiten dan vroeger, maar Marijke is er altijd bij in zijn hart.

Beluister hieronder de pakkende reportage van Joppe Matyn: