Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

Waar komen die foute kersttruien vandaan?

di 12 dec. - 11:29

Nu Sinterklaas gepasseerd is, kunnen we ons weer volop storten op kerstbomen en kersttruien. Of beter: op foute kersttruien. Want tegenwoordig val je al lang niet meer uit de toon als je als volwassen man of vrouw onbeschaamd met een rendiertrui paradeert. Maar waar komt die traditie vandaan? Ward Bogaert zocht het uit voor 'Culture Club'.
Sfeerbeelden van een Ugly Christmas Sweater Party (via Flickr.com)

Van sok tot Bill Cosby

Hoe oud is de kersttrui precies? Een exacte datum geven is moeilijk, zegt Ward. Maar wel weet hij dat men in de derde eeuw na Christus al gebreide sokken in sandalen droeg. Gebreide sokken! In sandalen!

De kersttrui zelf is veel later te situeren. In de jaren ’50 werd de kerstvakantie wat commerciëler en werden deze “Jingle Bell Sweaters” gedragen door zangers op kerstfeestjes. “Toen werden ze nog niet gepercipieerd als lelijk.”

Het echte commerciële succes kwam er pas in de jaren ’80. Een naam die vaak valt in dat verband is die van acteur Bill Cosby.  De uitvinder is hij niet, maar wel degene die de trui populair maakte.  In de Cosby-show droeg hij wel vaker ‘foute’ truien, en tijdens de kerstafleveringen was dat dus niet anders.

Bridget Jones

Zo veroverde de kersttrui langzaam de wereld, ook onder invloed van films zoals “Home Alone”.  Daarna viel de gewoonte wat stil in de jaren ’90. Totdat "Bridget Jones’s Diary"  in de filmzalen speelde. Wie aan deze film denkt, denkt meteen ook aan de foute kersttrui van Mark Darcy (Colin Firth).

(lees verder onder de foto)

In 2002 was er vervolgens de eerste “Ugly Christmas Sweater Party” in Vancouver, Canada. “Dit groeide uit tot een gigantisch fenomeen, voor het goede doel.”

Lelijk

Maar waarom dragen we die truien, ook al zijn ze lelijk? “Het heeft te maken met een alomtegenwoordige nostalgie” zegt Ward. Je zou het ook kunnen zien als een afzetten tegen allesoverheersende modefenomenen.  Al is dat ook niet meer helemaal van toepassing. Want ondertussen worden ze ook omarmd door grote modebonzen zoals Givenchy en Dolce & Gabana. 

Voor de allerduurste exemplaren moet je trouwens bij Tipsy Elves en Swarovski zijn. Zij werkten samen aan een trui met 24.274 kristallen. Misschien een idee voor vrijdag 15 december? Want dan is het National Ugly Christmas Sweater Day. Al weten we niet zeker hoe het zit met de wasvoorschriften.

(lees verder onder de foto)

Beluister het interview met Ward Bogaert:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet