Waarom een vrouwenjas haast nooit een binnenzak heeft

4 oktober 2017
"Je kan zagen over gelijk loon, maar één van de grootste discriminaties tegen vrouwen is dat vrouwenjassen haast nooit een binnenzak hebben" dat tweette blogger Duchka Walraet vorige week. Erna Siebens is kostuumontwerpster en weet exact hoe dat komt.

De geschiedenis van de kledij, daar heeft Erna Siebens zich in gespecialiseerd. Maar hoe zit dat nu met die (binnen)zakken?

"Vroeger, in de Middeleeuwen, waren er geen zakken in kleding", zegt Siebens in Nieuwe Feiten. "meestal waren het beursjes die op de kleding werden gedagen." Die beursjes zie je vaak op middeleeuwse schilderijen, zoals op 'De Boerenkermis' van Pieter Brueghel de Oude hieronder.

De Boerenkermis

Later kwam de houppelande in zwang. Dat was een omvangrijk kleed, waarin het moeilijk manouvreren was. "Daarin maakte men vermoedelijk 'splits', waardoor men aan de beurs kon, die onder het kleed werd gedragen." 

In de 19e eeuw begon men pas echt zakken te maken in mannen- en vrouwenkleding. En kleding begint enorm te veranderen: "Begin 1800 begint de rijkere bevolking zich modieuzer te kleden. Eerst kwamen er zakken in de bovenkleding, dan pas in de broeken. Die broeken waren begin 19e eeuw namelijk nogal spannend."

Maar waarom zitten er nu geen zakken in vrouwenjassen? "Dat draait vooral om vorm", zegt Siebens. "Als je een portefeuille in je binnenzak draagt, krijg je een vierkante boezem, geweldig uit vorm getrokken."