Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

Waarom zijn Nederlanders zoveel luidruchtiger dan Vlamingen?

di 16 okt. - 9:29

Als we iets moeten toegeven is het dat Nederlanders het verdomd goed kunnen uitleggen. Vaak gaat dat gepaard met de nodige decibels. Maar hoe komt dat?
"Nederlandse studenten zullen niet gehinderd door enige kennis, toch maar praten en doen alsof ze de wijsheid in pacht hebben”

“Nederlanders zijn inderdaad veel mondiger, meer recht voor de raap, en meer direct dan de Vlamingen. Dat blijkt ook uit allerlei onderzoek” bevestigt de Nederlandse Marinel Gerritsen (emeritus Radboud Universiteit) in ‘De Wereld van Sofie’. “Maar of dat altijd zo terecht is, dat is de vraag natuurlijk.”

Gerritsen: “Ik heb zelf de indruk, wat kennis betreft, dat mijn Vlaamse studenten meer weten dan mijn Nederlandse studenten, maar… ze zeggen het niet. Nederlandse studenten zullen dan weer, niet gehinderd door enige kennis van zaken, toch maar praten en doen alsof ze de wijsheid in pacht hebben.”

Nederlanders zijn dus meer direct en mondiger dan Vlamingen. “Maar dat verschil leidt ook tot de grootste problemen in hun onderlinge communicatie.” Zo vinden de Nederlanders dat de Vlamingen niet zeggen wat ze precies bedoelen, en dus een beetje achterbaks zijn. Terwijl Vlamingen het net verstandiger vinden om niet alles ‘recht voor de raap’ te zeggen.

Waar komt dat grote verschil vandaan?

“Op dit moment worden er 16 waarden gebruikt om de culturen van de wereld te vergelijken en te categoriseren. Vlamingen en Nederlanders verschillen maar liefst op 12 (!) waarden” verklaart Gerritsen ons anders-zijn. Zo is er een groot verschil over ‘hoe we met onzekerheid omgaan’. Een Vlaming is angstiger voor het onbekende, en formuleert de dingen wat voorzichtiger. “Want het kan tegen je gebruikt worden.” Daarnaast gaan we ook anders om met hiërarchie.

“De Vlamingen zijn in de geschiedenis ook meer onderdrukt” zegt Gerritsen ook. “Door de Spanjaarden, de Oostenrijkers en de Fransen bijvoorbeeld. En als je onderdrukt wordt, kan je soms maar beter zwijgen en even de kat uit de boom kijken". "Soms is zwijgen trouwens verstandiger” voegt ze veelbetekenend toe.

Gaat dit altijd zo blijven?

Onze onderdrukking ligt ondertussen achter ons. Gaan de verschillen tussen Vlamingen en Nederlanders op termijn verdwijnen? “Zaken zoals waarden en de wijze waarop je communiceert, worden overgebracht van generatie op generatie” zegt Gerritsen. Zo zullen Vlaamse grootouders wat vlugger tegen hun kleinkinderen zeggen dat je niet direct moet zijn. Terwijl Nederlandse kinderen in de kleuterklas al horen dat je eerlijk moet zeggen wat je vindt. “En die opvoeding blijft heel erg belangrijk.”. Daarnaast is er natuurlijk ook de verankering in het onderwijs.

Het kan dus veranderen, “maar het zal verdomd traag gaan.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet