“Waarom zouden we onze leeftijd niet mogen veranderen?”

5 november 2018
Screenshot YouTube
Motivatiecoach Emile Ratelband is 69 jaar, maar hij voelt zich een stuk jonger. Daarom wil hij van geboortejaar veranderen. “We mogen van geslacht en naam veranderen. Waarom zouden we onze leeftijd dan niet mogen veranderen?” is zijn redenering.

"Hiaat in de wet"

Over een paar maanden is Emile Ratelband 70 jaar. Maar hij voelt zich 20 jaar jonger, en wil dat ook op zijn identiteitskaart aangepast zien. Hij is bewustzijnsverruimer en therapeut van beroep, en dat zit in zijn hele wezen. “Ik ben een individu, zoals iedereen dat is. En dat betekent dat we de vrijheid hebben wie of wat we zijn, hoe we ons kleden en of we al dan niet een religie aanhangen.” Waarom volgt de wet dan niet op vlak van leeftijd, zegt hij.

Volgens Ratelband is zijn biologische leeftijd 45. Hij heeft nooit gerookt, nooit alcohol gedronken, hij is veganist en drinkt geen koffie. Hij is er ook van overtuigd dat hij 99 jaar wordt. Ratelband heeft nog jonge kinderen, en er komen nog baby’s aan bij een draagmoeder. Hij wil graag dat ze een jonge vader hebben, die er niet alleen qua uiterlijk jong uitziet, maar dat ook op papier is.

Daarom stapte Ratelband vandaag naar de rechter. “De rechters waren in eerste instantie wat sceptisch, totdat men mij hoorde praten. In die drie kwartier dat de zitting duurde, begon men er serieus over na te denken dat het toch een hiaat in de wet is.”

Goede hoop

Ratelband heeft er alvast goede hoop in. Hij heeft laten onderzoeken of hij niet aan het Peter Pan-syndroom lijdt en daar is hij van vrijgesteld. (Mensen die niet kunnen accepteren dat ze ouder worden lijden aan dat syndroom, nvdr)

Een team van psychiaters heeft hem ook onderzocht of hij rationeel capabel is om de consequenties van zijn daden te overzien. Want indien je jonger wordt op papier, krijg je ook geen pensioen meer natuurlijk. Maar dat neemt Ratelband er zonder probleem bij. Hij ziet zijn job immers als zijn hobby.

(foto via YouTube.com)

Beluister het integrale interview uit Nieuwe Feiten:

Lees ook: