Wat als je baas te ver gaat?

18 september 2018
Wout Van Aert brak zopas met zijn ploeg uit onvrede met de gevolgde strategieën en te weinig betrokkenheid daarbij. Yves Leterme wordt autoritair leiderschap verweten bij de organisatie IDEA. En Jan Fabre kwam onlangs in het oog van de #metoo-storm. Hem wordt grensoverschrijdend gedrag verweten.

Vandaag in De Wereld van Sofie: wat als je baas (m/v) te ver gaat?

Luisteraar Hilde Stroobant was 20 jaar zeer tevreden in haar job. Tot er een nieuwe bazin aan het roer kwam. Die was in haar ogen onbekwaam, nonchalant, en schoof haar eigen fouten af op anderen. Het werd zo erg dat Hilde een andere job zocht.

Jana Deprez (Arbeids- en Personeelspsychologie KULeuven) schreef het boek “Hoe manage ik mijn baas”. Hoe ga je het gesprek aan met je baas als er jou dingen dwars zitten over zijn/haar manier van leidinggeven?

CEO Martine Reynaers van Reynaers Aluminium leidt haar bedrijf met ijzeren hand. Maar na een interne audit kwam ze tot inkeer dat ze haar autoritaire manier van leidinggeven moest bijsturen. Reporter Lotte Decaluwé zocht haar op.

Reporter Max Vryens sprak met twee vrouwen die zich uitlaten over hun directeur die zich beschuldigde aan grensoverschrijdend gedrag. Hoe dat de sfeer op hun school compleet verziekte tot ze er zelf ziek van werden...

Expert leiderschap Jesse Segers (hoogleraar leiderschap aan de Universiteit Antwerpen) weet hoe het komt dat mensen met macht soms zwaar de bocht uit gaan. Welk mechanisme is daar aan het werk? Heeft het met bepaalde persoonlijkheidskenmerken te maken. Er wordt wel eens beweerd dat bazen, CEO’s vaker dan andere mensen psychopathische trekjes hebben. Klopt dat?

Kan je een mooie plaat maken over machtsmisbruik? Ayco Duyster luisterde naar de nieuwe van “US Girls” getiteld “In a Poem Unlimited”. De zangeres Meghan Remy was er al aan het werken nog voor de #metoo-storm losbarstte.

Ward Bogaert zocht en vond de meest extreme grillen van machthebbers - pure machtswellustelingen - in landen als Malawi, Turkmenistan en Equatoriaal Guyana.

Lees ook: