Jeroen Meus: "Comfortfood is als een warm dekentje"

15 maart 2021
© VRT
We zochten de afgelopen maanden troost in comfortfood. Eten als vorm van troost. Maar welke gerechten vallen daar allemaal onder? Het stoofvlees van Jeroen Meus bijvoorbeeld!

In tijden van corona zoeken we troost in veel verschillende dingen. Goed eten is daar één van. Comfortfood. Maar wat is het precies? Jeroen Meus legt het uit in 'De Wereld van Sofie'.

"Warm dekentje"

Volgens Meus gaat het om eten met een grote nostalgische waarde, waar mensen herinneringen aan hebben. "Witloof in de oven van oma bijvoorbeeld. Eten dat redelijk warm geserveerd wordt, en lekker naar binnen schuift. Eten met niet te veel kauwwerk." 

We grijpen naar comfortfood wanneer we ons goed willen voelen, onszelf willen troosten. Meus beschrijft het als "het warm dekentje dat ge over u trekt." 

Stoofvlees

De website van zijn programma 'Dagelijkse Kost' was de afgelopen maanden dan ook erg populair. Mensen gingen massaal op zoek naar gerechten. We zijn allemaal aan het bakken geslaan, maar ook veel warme gerechten passeerden de revue.

Zo blijken spaghetti, macaroni en vol-au-vent tot de topgerechten te horen waarop we ons het voorbije jaar hebben gestort.

Grote winnaar is het stoofvlees van Meus. Het gerecht is 700.000 keer bekeken en gedownload. "Het ultieme comfortfood", zegt Meus.

Beluister het gesprek met Jeroen Meus in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook: