Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Byloo

Van korianderhaat tot walgen van rauwe tomaten. Wat lusten Jeroen Meus, Stijn Van de Voorde en Laura Janssens niet?

wo 24 feb. - 11:05

Koriander-haters aller landen, verenigt u, want het is ‘I hate coriander day’. Een dag speciaal voor mensen die geen koriander lusten. En dat zijn er nogal wat: voor zo’n 14 procent van de mensen smaakt koriander namelijk net hetzelfde als zeep. Maar maak je geen zorgen: zelfs in tijden van kookhypes en zotte culinaire trends is het oké om iets niet te lusten. Vraag maar aan Jeroen Meus, illustratrice Laura Janssens en presentator Stijn Van de Voorde.
Sommige mensen proeven koriander als zeep

Koriander-haters zijn geen culinaire barbaren die sowieso niets lusten: nee, dat is genetisch bepaald. Deze mensen beschikken gewoon over een geurreceptor die ervoor zorgt dat ze koriander op dezelfde manier proeven als zeep.

En de haat tegen koriander is sinds een paar jaar zelfs georganiseerd, hoe kan het ook anders, in een Facebook-groep. De I Hate Coriander-Facebookgroep telt meer dan 285.000 leden. Drie jaar geleden werd er zelfs een mars op Brussel gehouden tegen het te pas en te onpas gebruiken van koriander.

Om maar te zeggen: het is zelfs in tijden van kookhypes en zotte culinaire trends oké om iets niet te lusten. Vraag dat maar aan Jeroen Meus, illustratrice Laura Janssens en Stijn Van de Voorde.

Stijn Van de Voorde

StuBru-presentator Stijn Van de Voorde heeft het niet voor te veel kruiden of onzichtbare ingrediënten. “Sommige gerechten zien er visueel super goed uit, maar blijken keihard tegen te vallen wanneer je proeft.” Een voorbeeld: “Een simpele cake die er ook normaal uitziet, blijkt plots citroensap te bevatten.” Jamie Oliver is volgens Vande Voorde de schuldige voor deze onnodige toevoegingen.

Jeroen Meus

Jeroen Meus bewijst dat ook koks sommige smaken nu eenmaal niet graag lusten, al is hij wel genuanceerder. “Een zwarte dropveter is best oké, maar varianten zoals zachte dropmuizen… Dat vind ik echt niet lekker.” Ook kinderen die vroeger op de speelplaats aan zoethout zogen, vindt hij maar niets.

Laura Janssens

Illustratrice Laura Janssens pleit dan weer voor een ‘ik haat tomaat’-dag. “Om nog wat specifieker te zijn: ik haat het wanneer tomaten tussen mijn smoske kaas liggen”, zegt Janssens. De rauwe lap tomaat die alles zompig maakt, mag van haar gerust achterwege gelaten worden. “Tomaat werkt voor mij maar op één manier: op een pizza of in een lasagne, met veel kaas er over.”

Beluister het gesprek met Stijn Van de Voorde, Jeroen Meus en Laura Janssens in 'Byloo':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet