Byloo
Van korianderhaat tot walgen van rauwe tomaten. Wat lusten Jeroen Meus, Stijn Van de Voorde en Laura Janssens niet?
wo 24 feb. - 11:05

Koriander-haters zijn geen culinaire barbaren die sowieso niets lusten: nee, dat is genetisch bepaald. Deze mensen beschikken gewoon over een geurreceptor die ervoor zorgt dat ze koriander op dezelfde manier proeven als zeep.
En de haat tegen koriander is sinds een paar jaar zelfs georganiseerd, hoe kan het ook anders, in een Facebook-groep. De I Hate Coriander-Facebookgroep telt meer dan 285.000 leden. Drie jaar geleden werd er zelfs een mars op Brussel gehouden tegen het te pas en te onpas gebruiken van koriander.
Om maar te zeggen: het is zelfs in tijden van kookhypes en zotte culinaire trends oké om iets niet te lusten. Vraag dat maar aan Jeroen Meus, illustratrice Laura Janssens en Stijn Van de Voorde.
Stijn Van de Voorde
StuBru-presentator Stijn Van de Voorde heeft het niet voor te veel kruiden of onzichtbare ingrediënten. “Sommige gerechten zien er visueel super goed uit, maar blijken keihard tegen te vallen wanneer je proeft.” Een voorbeeld: “Een simpele cake die er ook normaal uitziet, blijkt plots citroensap te bevatten.” Jamie Oliver is volgens Vande Voorde de schuldige voor deze onnodige toevoegingen.
Jeroen Meus
Jeroen Meus bewijst dat ook koks sommige smaken nu eenmaal niet graag lusten, al is hij wel genuanceerder. “Een zwarte dropveter is best oké, maar varianten zoals zachte dropmuizen… Dat vind ik echt niet lekker.” Ook kinderen die vroeger op de speelplaats aan zoethout zogen, vindt hij maar niets.
Laura Janssens
Illustratrice Laura Janssens pleit dan weer voor een ‘ik haat tomaat’-dag. “Om nog wat specifieker te zijn: ik haat het wanneer tomaten tussen mijn smoske kaas liggen”, zegt Janssens. De rauwe lap tomaat die alles zompig maakt, mag van haar gerust achterwege gelaten worden. “Tomaat werkt voor mij maar op één manier: op een pizza of in een lasagne, met veel kaas er over.”