Wat is de perfecte formule voor een vrolijk nummer?

18 januari 2021
© Bruce Mars (Unsplash)
Hoewel muziek iets heel persoonlijks is, delen vrolijke liedjes meestal dezelfde kenmerken. Er bestaat met andere woorden zoiets als de perfecte formule voor een vrolijk nummer. Jeroen D’Hoe, componist en muziekdocent aan de KU Leuven en de LUCA School of Arts, legde het uit aan de hand van de vier T’s.

1.Tempo

Dat vrolijke nummers meestal uptempo zijn, is natuurlijk een open deur. Maar het wordt nog net iets specifieker. Een vrolijk liedje heeft gemiddeld 120 à 180 beats per minuut. Al zijn er ook uitschieters. 'Walking on Sunshine' van Katrina & The Waves dendert door aan maar liefst 218 BPM.

2. Toonaard

De meeste vrolijke nummers zijn geschreven in een majeur-toonaard, maar de allervrolijkste nummers bevatten een modulatie naar een andere toonaard. Het nummer wordt dan als het ware opgetild – vaak met een grote terts – en krijgt daardoor een nog uitgelatener karakter. Een goed voorbeeld hiervan is 'Uptown Girl' van Billy Joel. De strofes staan in C, het refrein in E.

Maar ook nummers in mineur kunnen een vrolijk karakter hebben. Dit heeft dan doorgaans puur met het ritme te maken. Denk maar aan 'Englishman in New York' van Sting.

3. Toonintervallen

Hoe groter de sprongen naar omhoog, hoe vrolijker een nummer zal klinken. Een goed voorbeeld hiervan is 'Good Day Sunshine' van The Beatles.

4. Tekst

Ook de tekst bepaalt of we een nummer als vrolijk percipiëren. Hoe absurder, hoe beter. Inhoudsloze teksten geven ons een gevoel van zorgeloosheid, en dat draagt dan weer bij tot de vrolijke sfeer in een nummer. ABBA is één van de vele popgroepen die dat helemaal begrepen hebben.

Het allervrolijkste nummer aller tijden!

Gooi die 4 T’s samen, giet ze in een wiskundige formule en je kan perfect bepalen welk nummer het allervrolijkste aller tijden is. En dat is … 'Don’t stop me now' van Queen.

Beluister het gesprek met Jeroen D’Hoe in 'Byloo':

Lees ook: