Wat kan je baas leren van The Beatles?

14 september 2021
Werkgevers en hun medewerkers kunnen heel veel leren van The Beatles, vertelde Erik Van Vooren, Beatles-fan en docent aan de Vlerick Business School, in ‘Classic Stories’. Zowel uit hun successen als uit hun mindere periodes kunnen we lessen trekken. Enkele tips.

Wat je baas kan leren van The Beatles? Bijzonder veel, vindt Erik Van Vooren. Hij analyseert hun succes, en falen, aan de hand van de letters uit hun groepsnaam. 

Talent mix

Een team bestaat uit verschillende talenten.
John, Paul, George en Ringo waren complementair. Ze konden elkaars zwaktes versterken.

‘We can work it out’ symboliseert de geest van The Beatles dan ook het beste, vindt Erik Van Vooren. “Omdat je duidelijk de stijl van John én Paul herkent. Een deel is duidelijk Paul, en dan antwoordt John met een ander tempo en ritme. Ze vullen elkaar aan."

Heading

Heading staat voor focus.
Er was een duidelijk doel: “To the toppermost of the poppermost”

Enthousiasme

Een sterk gevoel voor humor is aanwezig.

Belief

The Beatles werden aanvankelijk afgewezen, maar bleven geloven in zichzelf. Platenmaatschappij Decca zei zelfs ooit: “No future for guitar groups”.

Ook de pers dacht aanvankelijk dat hun muziek een tijdelijk fenomeen was.

Accountability

Goede afspraken maken goede vrienden!

Het zangtalent van Ringo was beperkter dan dat van de rest. Maar op elke plaat werd daar toch rekening mee gehouden, en werden er songs speciaal voor hem gecomponeerd, zoals bijvoorbeeld 'Yellow Submarine'.

Trust

Hoe krijg je vertrouwen? Door het te geven! 

Het is de meest kwetsbare dimensie in een team: want met ‘suspicious minds’ kan je niet samenwerken.

Bij The Beatles liep het mis na het overlijden van manager Brian Epstein. Hij was ook een vaderfiguur, hij hield van The Beatles. Letterlijk en figuurlijk.

Stress

Elk goed team moet een beetje stress hebben. Maar dan wel creatieve stress.

Die stress was er duidelijk tussen John en Paul: toen John ‘Strawberry Fields’ schreef over een plek in de buurt waar hij woonde, componeerde Paul de tegensong ‘Penny Lane’.

Beluister het gesprek met Erik Van Vooren in 'Classic Stories' via Radio 1 Select

Lees ook: