Wat met de N-VA-kabinetsleden die nu zonder baan zitten?

10 december 2018
© Radio 1
Na het ontslag van de N-VA uit de regering, is een van de eerste hele praktische problemen voor de partij: wat moet er gebeuren met de N-VA-kabinetsleden die nu zonder baan zitten?

"Het gaat om 6 kabinetten met zware bevoegdheden, daar werkten 180 mensen", zegt de kersverse ondervoorzitter van de N-VA Lorin Parys in 'De Ochtend'.

"We zijn een sociaal plan aan het maken. Het is zo dat er 117 van die mensen terugkunnen naar federale overheidsdiensten of andere administraties. 63 mensen werden met een bediendencontract aan het werk gesteld op het kabinet en daar gaan we nu zo snel mogelijk voor aan de slag om die elk een outplacementtraject aan te bieden. We willen die zo snel mogelijk op een correcte manier naar de arbeidsmarkt begeleiden. We gaan dat doen met individuele begeleiding. We hebben ook een aantal interne vacatures die openstonden, daar hebben ze zeker voorrang op. Wij gaan niemand achterlaten in de partij."

Ex-ministers Jan Jambon en Theo Francken en ex-staatssecretaris Zuhal Demir kunnen opnieuw hun zitje in de Kamer opnemen. Voor ex-ministers Johan Van Overtveldt en Sander Loones liggen de zaken moeilijker. Zij waren verkozen in het Europees Parlement maar kunnen hun zetel daar niet opnieuw opnemen.

"Ik heb op dit moment ook niet meteen een antwoord op de vraag wat hun toekomst is", zegt Parys. "We zijn in eerste instantie bezig met onze medewerkers. Toen ik Sander Loones zaterdag aansprak, wist hij zelf niet wat zijn statuut precies was. We kijken later voor een oplossing voor Van Overtveldt en Loones, dat komt wel in orde."

"Geen electoraal opportunisme"

"Er is nu een coalitie aan zet die met 52 van de 150 zetels moet besturen. Wat de toekomst brengt, dat ligt in hun handen, daar kunnen wij niet langer een antwoord op bieden", zegt Parys verder nog. "Het is niet onze bedoeling om alles in het federale parlement te blokkeren. Wij bekijken dossier per dossier."

Parys zegt ook veel steun van de bevolking te ondervinden, "maar voor ons gaat het niet om electoraal opportunisme". De kiescampagne is nog niet begonnen, luidt het. "Wij doen ons werk in het parlement, wij zullen de campagne effectief aftrappen op het moment dat daar ook het startschot voor gegeven wordt."

"Maar in de politiek is het zo dat de campagne begint de dag na de vorige verkiezingen. Die begint door hard te werken, je dossier te kennen en ervoor te zorgen dat de bevolking op de hoogte is van je standpunten. Dat zullen we zeker niet nalaten om te doen."

Beluister het interview met Lorin Parys:

Lees ook: